Site icon NewsIT

Από τον Καζαντζάκη στην 17χρονη Νικολέττα: Όταν οι ιερείς αρνήθηκαν να τελέσουν κηδείες

28.05.2024 | 06:45
Από τον Καζαντζάκη στην 17χρονη Νικολέττα: Όταν οι ιερείς αρνήθηκαν να τελέσουν κηδείες

Orthodox priest holding cross hanging from neck.

Οργή και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμου να μην διαβάσει το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέττας στην Κρήτη, η οποία πριν από λίγες ημέρες σκοτώθηκε πέφτοντας από γέφυρα του ΒΟΑΚ. 

Το πρωί του Σαββάτου (25.05.2024) έγινε η κηδεία της 17χρονης Νικολέττα μέσα σε κλίμα θλίψης και οδύνης, ωστόσο, την οργή της οικογένειας προκάλεσε η στάση του ιερέα, ο οποίος αρνήθηκε να διαβάσει το Ευαγγέλιο μετά από σχετική απόφαση της Μητρόπολης κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Αν και οι συνθήκες του θανάτου της άτυχης κοπέλας ακόμη διερευνώνται και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η 17χρονη αυτοκτόνησε, η Εκκλησία, όπως φαίνεται, αποφάσισε να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη εκδοχή και έτσι ο ιερέας δεν «διάβασε» την 17χρονη.

«Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…» είπε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος στο cretalive.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα», ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: «Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

Από τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη και τα αβάπτιστα μωρά που πέθαναν άδικα και ξαφνικά, ας δούμε μερικές περιπτώσεις που η εκκλησία έχει αρνηθεί να τελέσει κηδείες.

1957: Η επεισοδιακή κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη

Ποιος ξεχνά τον σπουδαίο ιερέα, τον παπά Σταύρο Καρπαθιωτάκη, ο οποίος τόλμησε να κηδέψει τον Νίκο Καζαντζάκη κόντρα στις επιταγές της τότε ηγεσίας της Εκκλησίας τον Νοέμβριο του 1957; Ο σπουδαίος Καζαντζάκης είχε αφοριστεί και η Εκκλησία δεν ήθελε να τον κηδέψει. Κι όμως, αυτός ο ιερέας το έκανε.

Έφυγε κρυφά από το στρατόπεδο που υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας και, παρά την αντίθετη ενημέρωση και απαγόρευση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας στις 5 Νοεμβρίου του 1957, έψαλε τη νεκρώσιμη ακολουθία. Το γιατί, το αποκάλυψε ο ίδιος 15 χρόνια αργότερα:

«Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο» είπε.

«Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ’ έναν βαφτισμένο χριστιανό, που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο ή εγκληματικό. Όσον αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω», είχε δηλώσει το 1972 ο παπα-Σταύρος.

Η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη, 5/11/1957

Έμεινε στην ιστορία ως ο ιερέας που έκανε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από Στρατιωτικό Δικαστήριο αφού η Εκκλησία τότε είχε απαγορεύσει να γίνει η κηδεία του Κρητικού συγγραφέα.

2000 και 2008: Ιερείς αρνήθηκαν να κηδέψουν αβάπτιστα μωρά

Ιερέας στο χωριό Κάτω Μητρούσι των Σερρών αρνήθηκε να κηδέψει αγοράκι μόλις 3 μηνών επειδή ήταν αβάπτιστο, τον Ιούλιο του 2000.

Έτσι οι γονείς αναγκάστηκαν να κηδέψουν το βρέφος, που είχε πεθάνει από θανάσιμο τραυματισμό, στο κοινοτικό κοιμητήριο παρουσία μόνο των συγγενών και συγχωριανών τους.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, το βρέφος έπεσε – κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες – από τα χέρια της μητέρας του και χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και τελικά να πεθάνει.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νομαρχιακό νοσοκομείο των Σερρών, όπου ο ιατροδικαστής, ύστερα από νεκροτομή που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι το αβάπτιστο αγοράκι πέθανε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Οι άτυχοι γονείς επισκέφθηκαν τον ιερέα του χωριού και του ζήτησαν να ορίσει την ώρα τέλεσης της κηδείας, όμως ο παπάς, ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες της Εκκλησίας, αρνήθηκε να τελέσει τη νεκρώσιμη ακολουθία επειδή το βρέφος δεν είχε βαπτιστεί.

Η νονά του αγοριού δήλωσε πως το παιδί θα βαφτιζόταν τον Δεκαπενταύγουστο αλλά ούτε αυτό συγκίνησε τον παπά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήρε θέση για το θέμα και εξέφρασε τη λύπη του ενώ απέδωσε το γεγονός στον υπερβάλλοντα ζήλο του ιερέα.

Το 2008 μία παρόμοια περίπτωση προκάλεσε αγανάκτηση. Ένα μωρό 6 μηνών, πέθανε αιφνιδιαστικά στο Κιάτο Κορινθίας και οι γονείς ανέθεσαν σε ένα γραφείο τελετών να ειδοποιήσει τον ιερέα της περιοχής για να ταφεί το παιδί στον οικογενειακό τάφο.

Ο ιερέας δεν θέλησε να παραστεί στην κηδεία, επειδή το παιδί ήταν αβάπτιστο. «Από τη στιγμή που δεν είχε γίνει αεροβάπτισμα δεν μπορούσα να διαβάσω το παιδί», είχε πει ο ίδιος.

Το άτυχο αγοράκι πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε η χρονική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αεροβάπτισμα. Έτσι, η κηδεία έγινε με την παρουσία φίλων και συγγενών, χωρίς ιερέα, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά στην επαρχιακή πόλη.

2012: Παπάς αρνήθηκε να κηδέψει καθολικό

Σε περιπέτεια εξελίχτηκε η νεκρώσιμη ακολουθία ενός 55χρονου καθολικού σε Ιερό Ναό στο νομό Ηρακλείου Κρήτης με την σύζυγό του να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του ιερέα της περιοχής.

«Ο σύζυγός μου απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη. Αν και καθολικός, εκκλησιαζόταν επί 23 χρόνια σε ορθόδοξη εκκλησία και, επιπλέον, είχε βαφτίσει ένα παιδί. Προσωπικά είμαι χριστιανή ορθόδοξη, όπως και τα παιδιά μας, ενώ παντρευτήκαμε σε ορθόδοξη εκκλησία. Κρίναμε λοιπόν ότι θα πρέπει η νεκρώσιμη ακολουθία να τελεστεί σε ορθόδοξη και όχι σε καθολική εκκλησία», είπε και συνέχισε:

«Όμως η νεκρώσιμη ακολουθία προς… έκπληξή μου διήρκεσε λίγα μόλις λεπτά. Τη δυσαρέσκειά μου εξέφρασα τηλεφωνικώς στον ιερέα, ο οποίος είπε ότι αυτές τις εντολές έλαβε και ότι κακώς… δέχτηκε τον αποθανόντα σύζυγό στην εκκλησία». 

2018: Αρνήθηκε να κηδέψει 44χρονη γιατί ήταν παντρεμένη με πολιτικό γάμο

Αν και οι πολιτικοί γάμοι τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση κάποιοι ιερείς φαίνεται πως δεν τους έχουν αποδεχτεί πλήρως. Μια τέτοια περίπτωση είχαμε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας το 2018.

Η 44χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία, παντρεμένη με δημότη του Δήμου Θέρμου, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, και «ταλαιπωρήθηκε» και μετά θάνατον για πολλές ώρες, αφού ο ιερέας του χωριού αρνούνταν να προχωρήσει στην τελετή της ταφής.

Ο ιερέας ισχυρίστηκε ότι εφάρμοζε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να ψαλεί αυτός που έχει κάνει πολιτικό γάμο. Τελικά, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες δόθηκε άνωθεν εντολή να γίνει κανονικά η κηδεία.

2021: Ιερέας στη Λεμεσό αρνήθηκε να θάψει νεκρό κορονοϊού

Αναστάτωση προκλήθηκε σε κατοίκους χωριού στη Λεμεσό, από ιερέα ο οποίος επικαλέστηκε διάταγμα που αναφέρει ότι απαγορεύεται η τέλεση κηδείας εντός του ναού προσώπων που πέθαναν με κορονοϊό και αρνήθηκε να κηδεύσει συγχωριανό του που πέθανε από COVID-19.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος», ο ιερέας ανέφερε ότι έχουν γίνει δύο εκκλησάκια στη Λεμεσό ειδικά για τέλεση κηδειών ατόμων με κορονοϊό.

«Δεν μπορούμε να τους βάλουμε μέσα στην εκκλησία τους νεκρούς καθώς μετά θα θέλουμε απολύμανση», εξήγησε, λέγοντας πως στα δύο εκκλησάκια μετά από κάθε κηδεία ο χώρος απολυμαίνεται.

Τελικά η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σε άλλη εκκλησία ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακολούθως έγινε η ταφή στο χωριό του αποθανόντος.

2018: Ιερέας έδιωξε τους συγγενείς κακήν κακώς 

Τον Ιούλιο του 2018 στις ΗΠΑ, ιερέας αρνήθηκε να κηδέψει άνθρωπο επειδή οι συγγενείς του έριξαν κατά λάθος το άγιο δισκοπότηρο.

Το περιστατικό συνέβη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ όταν ο αιδεσιμότατος Μάικλ Μπριζ διέκοψε την κηδεία της Άγκνες Χικς και απαίτησε από τους παρευρισκόμενους συγγενείς να εγκαταλείψουν την εκκλησία.

Ο ιερέας σε έξαλλη κατάσταση ζήτησε από τους συγγενείς της να την κηδέψουν σε άλλη εκκλησία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version