Η υπόθεση αναμένεται να τελεσιδικήσει σε 4 με 5 χρόνια. Έως τότε, οι 13 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στη δημοτική επιχείρηση.
Νομικό έρεισμα για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους με αναπηρία στον στενό και ευρύ δημόσιο τομέα, μπορεί να αποτελέσει αυτή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για 13 ΑμΕΑ – εργαζόμενους σε δημοτική επιχείρηση του δήμου Γλυφάδας, που είχαν προσφύγει δικαστικά, με στόχο την ανανέωση των συμβάσεών τους.
Οι προσφυγόντες είχαν προσληφθεί στον συγκεκριμένο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τρία συν ένα χρόνια και ενώ έληγε η σύμβασή τους, το δικαστήριο αποφάσισε τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα το άρθρο 21 του Συντάγματος.
Ειδικότερα, για την απόφασή του, το Πρωτοδικείο αναγνώρισε ότι το άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι τα άτομα µε αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, είναι πιο ειδική διάταξη και υπερισχύει της διάταξης του άρθρου 103 παρ. 7,8, που προβλέπει την απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στο δημόσιο τομέα.
Την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης, σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: “Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό για τα ΑμεΑ”, και συμπλήρωσε ότι “ανοίγεται ένα παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας”. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή πρόκειται να μελετηθεί αναλυτικά και να αξιοποιηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ενώ εξήρε και το έργο της δικαιοσύνης.
“Η απόφαση αυτή μπορεί πλέον να αποτελέσει σαφές νομολογιακό έρεισμα, έτσι ώστε να ζητήσουμε την κάμψη του 103 του Συντάγματος, ακόμα και για όλα τα ΑμεΑ που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, εφόσον αυτά προσφύγουν δικαστικώς και εφόσον δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της τελευταίας χρονικά σύμβασής τους”, δήλωσε απ την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, δικηγόρος των εργαζόμενων.
Η υπόθεση αναμένεται να τελεσιδικήσει σε 4 με 5 χρόνια. Έως τότε, οι 13 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στη δημοτική επιχείρηση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσβολής των ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Δήμου.