Ελλάδα

Απόφαση ΣτΕ: Αποζημίωση 53.678 ευρώ θα καταβάλει πυροσβέστης στο Δημόσιο

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πυροσβέστης υποχρεούται να καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 53.678 ευρώ!

Ο λόγος είναι πως -αφού εκπαιδεύτηκε με δαπάνες του Δημοσίου ως χειριστής αεροσκαφών- αποχώρησε αυθαιρέτα από το Σώμα, πριν από τη λήξη της προβλεπόμενης υποχρεωτικής 10ετούς παραμονής στο Πυροσβεστικό Σώμα.Το ποσό της αποζημίωσης αντιστοιχεί στους μισθούς που θα ελάμβανε από την ημέρα της αυθαίρετης αποχώρησής του το 2010 μέχρι την ημέρα της υποχρεωτικής παραμονής στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2016.

Μάλιστα, ο πυραγός προκειμένου να μπορέσει να αποχωρήσει από το Πυροσβεστικό Σώμα προσπάθησε ακόμη και να θέσει υποψηφιότητα δημοτικού συμβούλου στις Δημοτικές εκλογές. Τελικά τον Μάρτιο του 2010 υπέβαλε δυο αιτήσεις με την οποίες ζήτησε να παραιτηθεί από την υπηρεσία λόγω θεμελιώσεως συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν, με την αιτιολογία ότι υποχρεούτο να παραμείνει στην υπηρεσία, σύμφωνα με τη διάταξη του ν. 2800/2000, αφού δεν είχε συμπληρώσει την προβλεπόμενη υποχρεωτική 10ετή παραμονή στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά τη λήξη της εκπαιδεύσεώς του για την απόκτηση των πτυχίων επαγγελματία χειριστή αεροπλάνων και επαγγελματία χειριστή ελικοπτέρων.

Ο αξιωματικός στάλθηκε για εκπαίδευση στη Σχολή Επαγγελματιών Χειριστών Αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, αρχικά από τις 19.11.2001 έως τις 30.11.2003, για την απόκτηση πτυχίου χειριστή αεροπλάνων και, ακολούθως, από 14.2.2005 έως 26.2.2006 για την απόκτηση πτυχίου επαγγελματία χειριστή ελικοπτέρων. Εντωμεταξύ, προήχθη κατ’ εκλογή στο βαθμό του υποπυραγού καιστην συνέχεια, στο βαθμό του πυραγου.

Η υπόθεση κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου με την υπ΄ αριθμ. 773/2017 απόφαση του Γ΄ Τμήματος έχασε την δικαστική μάχη και υποχρεούται να καταβάλλει την επίμαχη αποζημίωση. Οι Σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «οι εκπαιδευόμενοι ή μετεκπαιδευόμενοι ως χειριστές ή τεχνίτες εναερίων μέσων, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Σώμα επί 10 έτη, μετά τη λήξη της εκπαίδευσης».

Η υποχρέωση αυτή -σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση- «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν προώρως από την υπηρεσία».

Εξάλλου, σημειώνουν με νόημα οι σύμβουλοι Επικρατείας «οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της φοιτήσεώς τους, η οποία είναι δωρεάν, λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές και απολαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφαλίσεως».

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα