Για την πρωτοφανή κατάσταση στο «Αττικόν» όπου υπερπλήρης είναι ακόμα και ο νεκροθάλαμος του νοσοκομείου μιλούν στο newsit.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων. Το νοσοκομείο «Αττικόν» δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία κενή κλίνη ΜΕΘ (43 στις 43 γεμάτες), όμως την ίδια πληρότητα εμφανίζουν και άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ σήμερα στο νεκροθάλαμο του «Αττικόν» βρίσκονται 25 νεκροί. 15 από αυτούς είναι μέσα στα ψυγεία – μιας και αυτή είναι η διαθεσιμότητα του νοσοκομείου – όμως οι υπόλοιποι 10 είναι «αναμονές». Οι 4 από αυτούς τους 10 ήταν άνθρωποι που κατέληξαν από κορονοϊό. «Το συγκεκριμένο νούμερο είναι άλλο ένα από τα πολλά που δείχνουν πόσο άγρια έχει γίνει η κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία. Δείχνει την τεράστια δυσκολία που έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να διαχειριστούν τη διπλή μάχη με κορονοϊό και γενικά περιστατικά. Το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο».
Την παραπάνω δραματική κατάσταση μας επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Πλαγιανάκος, αντιπρόεδρος εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και πρόεδρος τραυματιοφορέων Ελλάδας. Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Στο παρελθόν έχουμε ξαναδεί τόσους πολλούς συγκεντρωμένους στο νεκροθάλαμο αλλά είναι πολύ σπάνιο. Το ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο όπου οι μεταφορές των νεκρών είναι πολύ λιγότερες, έχει παίξει το ρόλο του για τη σημερινή εικόνα. Όμως την ίδια στιγμή, οι μεταφορές των νεκρών από κορονοϊό δυσκολεύουν τα πράγματα μιας και έχουν ειδικά πρωτόκολλα και απαιτούν μεγάλη προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο αριθμός αποτυπώνει το μέγεθος της κατάστασης πανικού που επικρατεί στο νοσοκομείο μας. Αποτυπώνει την κόλαση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι. Και όλα αυτά ενώ δεν βγήκαμε καν σε εφημερία το Σαββατοκύριακο που πέρασε».
Όπως συνεχίζει να περιγράφει στο newsit.gr ο κος Πλαγιανάκος, αυτή τη στιγμή η πληρότητα στο νοσοκομείο σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία φτάνει στο 130% με 30 ράντζα να βρίσκονται στους διαδρόμους. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα ράντζα είχαν φτάσει τα 60 αλλά έγινε και συνεχίζει να γίνεται τεράστια προσπάθεια να αδειάζουν κλίνες, να δίνονται εξιτήρια και να συμπιέζονται κλινικές. Σημειώνεται ότι τα περιστατικά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ράντζα είναι γενικά περιστατικά –παθολογικά, καρδιακά κτλ- και όχι κορονοϊού.
«Είμαστε εξουθενωμένοι. Νοσηλευτές και τραυματιοφορείς δουλεύουμε διπλοβάρδιες, χωρίς κανένα ρεπό, πολλοί κοντεύουν να καταρρεύσουν» καταλήγει ο κος Πλαγιανάκος.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου