Σε “σαφάρι” ελέγχων και κατασχέσεων στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες οι διωκτικές αρχές, μετά τη σύσταση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος για την επικινδυνότητα των συσκευών λέιζερ.
Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε το ατύχημα με θύμα έναν εννιάχρονο στον Βόλο, ο οποίος έχασε την όρασή του από “στυλό” με πράσινο λέιζερ (δείτε εδώ περισσότερα). Τα φαινομενικά “αθώα” παιχνίδια διακινούνται ελεύθερα επί σειρά ετών στα περίπτερα και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ακτινοβολία που χρησιμοποιούν μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ανθρώπινη όραση, καθώς και να τρυπήσουν ένα τοίχο!
“Είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος, καθώς αυτές οι συσκευές δεν φέρουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας CE. Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που φέρουν το CE, μπορεί να πρόκειται για μια παράνομη σήμανση. Τα πλέον επικίνδυνα λέιζερ είναι τα πράσινα και τα μπλε. Η επικινδυνότητα τους εξαρτάται από την κλάση. Όσα έχουν ακτινοβολία κλάσης 1 είναι επιτρεπτά. Παρόλα αυτά, έχουν εντοπιστεί λέιζερ τα οποία αναγράφουν κλάση 1 και μετά από μετρήσεις προέκυψε πως ήταν κλάσης 3, δηλαδή προορίζονται μόνο για επαγγελματική χρήση”, δηλώνει στο Newsit.gr η υπεύθυνη του Τμήματος Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων, το οποίο υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Όπως εξηγεί, ένα λέιζερ κλάσης 3 μπορεί να κάνει μέχρι και τρύπα σε τοίχο. “Αν εστιάσεις τρυπάει και τοίχο. Έχουμε βρει προϊόν που άναβε φωτιά”, λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, συστήνει στους γονείς να κρατήσουν μακριά τα παιδιά τους από τις συγκεκριμένες συσκευές σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που αγοράζουν λέιζερ να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές και τις λαϊκές αγορές.
Την τελευταία εβδομάδα οι έλεγχοι έχουν ενταθεί με την αστυνομία να προχωρά σε μπαράζ κατασχέσεων, κυρίως σε μαγαζιά της βόρειας Ελλάδας. Τα λέιζερ είναι συνήθως κινεζικής προέλευσης, πωλούνται από αλλοδαπούς και δεν φέρουν οδηγίες χρήσης και πιστοποιητικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περιπτεράδες έχουν σταματήσει να προμηθεύονται συσκευές λέιζερ.
“Το μόνο παράνομο αντικείμενο είναι; Δεν ανακαλύπτουμε καμία Αμερική. Δεν ήταν ποτέ νόμιμα και όσοι τα πούλαγαν τα έπαιρναν από τις γνωστές αγορές, το παρεμπόριο”, τονίζει στο Newsit.gr o πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων – Αναπηρικών κ. Θόδωρος Μάλλιος.
Ο κ. Μάλλιος υπογραμμίζει, ακόμη, πως ο μικροπωλητής δεν είναι σε θέση να διακρίνει τις σημάνσεις καταλληλότητας, καθώς οι Κινέζοι που τα εισάγουν φροντίζουν να κολλάνε στα λέιζερ το αυτοκόλλητο με την ένδειξη CE.
Στο Newsit.gr μίλησε και η χειρούργος Οφθαλμίατρος – Παιδοφθαλμίατρος, κ. Ελένη Παπαγεωργίου, η οποία εξέτασε τον 9χρονο στον Βόλο μετά τη βλάβη που υπέστη από το λέιζερ.
“Αυτά τα στιλό-λέιζερ μπορούν να προκαλέσουν από τσούξιμο των ματιών μέχρι και σοβαρή βλάβη στην όραση. Το συγκεκριμένο παιδάκι αγόρασε αυτό το λέιζερ μαζί με τον μπαμπά του από έναν πλανόδιο πωλητή. Έπαιζε κάποιο παιχνίδι με τους φίλους του, ποιος θα το κρατήσει περισσότερη ώρα πάνω στο μάτι. Δυστυχώς, όμως, επειδή η βλάβη ήταν τόσο εκτεταμένη δεν μπορούσε να χειρουργηθεί, ήταν μεγάλη η οπή στο μάτι”, διευκρινίζει η κ. Παπαγεωργίου και προσθέτει ότι η βλάβη στο μάτι του 9χρονου ενδεχομένως να είχε προκληθεί εβδομάδες ή και μήνες πριν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ