Λεπτό προς λεπτό η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ισχυρά τα αστυνομικά μέτρα γύρω και έξω από το Εφετείο. Σήμερα πέφτει η αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την απολογία Μιχαλολιάκου. Είχε ζητήσει να απολογηθεί τελευταίος και όχι με τη σειρά του καταλόγου.
Κλειστή είναι η κάθοδος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από το ύψος του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο ύψος του Αρείου Πάγου λόγω συγκέντρωσης σωματείων και ενώσεων προς το Εφετείο με αφορμή την απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Έξω από το Εφετείο και στην Αλεξάνδρας είναι συγκεντρωμένα τουλάχιστον 200 άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του ΠΑΜΕ και από άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις. Τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά που μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου μπήκε διμοιρία των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί έχουν δημιουργήσει ένα τείχος ανάμεσα σε οπαδούς της Χρυσής Αυγής και συγγενείς και φίλους του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Στο Εφετείο έφτασε πριν από λίγο ο Γιάννης Λαγός.
Η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής είναι η τελευταία πριν κλείσει η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για την δράση εγκληματικής οργάνωσης.
Η έσχατη απολογία που θα ακουστεί στο δικαστήριο θα είναι αυτή του “πρώτου τη τάξει”, του αδιαφιλονίκητου ηγέτη της, κατά την κατηγορία, δομημένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εγκαίρως, δια των συνηγόρων του, διεμήνυσε πως δεν επιθυμεί να σταθεί στο βήμα του δικαστηρίου με τη σειρά του καταλόγου και ζήτησε να απολογηθεί τελευταίος αφού έχουν προηγηθεί όλες οι απολογίες των συγκατηγορουμένων του, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος καλείται να αντικρούσει σωρεία σημείων και στοιχείων της δικογραφίας που του αποδίδουν τον ρόλο αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης, του απόλυτου γνώστη όλων των ενεργειών μελών της Χρυσής Αυγής και κύριου υπεύθυνου για αυτές.
Στη δικογραφία τονίζεται πως η οργάνωση “υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος” επιδιώκει με την χρήση βίας, με την καταπάτηση δικαιωμάτων των άλλων, να επιβάλει τις αρχές της οι οποίες “είναι ποινικά αδιάφορες“. Τόσο ο εισαγγελέας και οι ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση, όσο και οι εφέτες που εξέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα, ουσιαστικά έχουν ήδη απαντήσει στο επιχείρημα που ακούστηκε ήδη από κάποιους εκ των κατηγορουμένων δια της ερώτησης προς το δικαστήριο “διώκομαι για τις ιδέες μου;“.
Η απάντηση που δίνουν είναι σαφής στο ότι η Χρυσή Αυγή διώκεται για βίαιες πράξεις και ενέργειες ο πυρήνας των οποίων είναι η επιβολή και επικράτηση των αρχών της.
Ο έχων κατά το παραπεμπτικό βούλευμα «απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία” στην “στρατιωτικής δομής και ιεραρχίας οργάνωση“, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξετάζει αν ισχύει το παραπεμπτικό βούλευμα που θεωρεί πως “το ναζιστικού τύπου μόρφωμα Χρυσή Αυγή είναι μία βίαιη, μισαλλόδοξη, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος το οποίο κινείται εκτός του Συντάγματος».
Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός