- Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια - Ζητούσε να βγαίνει από τη φυλακή ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αιγάλεω - Στη σχολή αυτή πέρασε μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις - "Δεν μπορώ να ελέγξω τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που προκαλούνται" λέει σε επιστολή του - "Συριζέοι και λοιποί έμποροι ελπίδων έχουν φάει πόρτα χωρίς διάλογο", σημειώνει - Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης
Αρνητική ήταν, όπως αναμενόταν μετά και την πρόταση του εισαγγελέα, η απόφαση των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στη σχολή όπου πέρασε μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης τον Φεβρουάριο του 2013, που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, είχε ζητήσει να του δίνονται οι προβλεπτόμενες από το νόμο άδεια ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αιγάλεω.
Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, με την κατάσταση της υγείας του να είναι κρίσιμη.
Απεργία πείνας, σε ένδειξη συμπαράστασης, κάνουν και οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης, οι οποίοι επίσης έχουν καταδικαστεί για τη ληστεία στο Βελβεντό.
Σήμερα έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό, ενώ αυτή που έγινε χθες στο Μοναστηράκι κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με καμμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία, καμένους κάδους στην περιοχή των Εξαρχείων και ρίψη χημικών από την αστυνομία έξω από το Πολυτεχνείο.
Η αστυνομία έκανε συνολικά 12 συλλήψεις και 31 προσαγωγές.
Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και γι’ αυτό τον λόγο το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης- ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.
Ο ειδικός εφέτης- ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.