Για την φορολόγηση των αγροτών αλλά και για τις αλλαγές που θα γίνουν όσον αφορά στο φρέσκο γάλα μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Όσον αφορά στο φρέσκο γάλα είπε:
«Από την ώρα που υπάρχει συγκεκριμένη πλέον δέσμευση και είναι ξεκάθαρη εκεί ότι δυστυχώς η ημερομηνία λήξης θα έχει άμεση σχέση με την μέθοδο της παστερίωσης, που σημαίνει ότι αυτό που λέμε φρέσκο γάλα μπορεί να είναι από 5 ημερών μέχρι 10-11 ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Απλά εγώ κάνω μια έκκληση στις βιομηχανίες του χώρου επειδή υπάρχει ένας κανονισμός που δίνει τη δυνατότητα προαιρετικά βέβαια να αναγράφεται πάνω στην συσκευασία η χώρα προέλευσης του γάλακτος, χώρα παραγωγής, εκεί λοιπόν αν θέλουν να στηρίξουν την ελληνική βιομηχανία τότε στο γάλα το ελληνικό να μπαίνει η συγκεκριμένη ετικέτα πάνω η οποία ουσιαστικά θα βοηθήσει το χώρο».
Στο ερώτημα από πότε θα αρχίσει να ισχύει το καινούργιο καθεστώς απάντησε: « Άμα υπογραφεί η συμφωνία αντιλαμβάνεστε από την επομένη μέρα θα αρχίσει να ισχύει. Ιδιαίτερα για το γάλα διότι άλλου είδους ζητήματα θα πάνε από την 01/01/16. Απευθυνόμαστε στον καταναλωτή και κυρίως στις βιομηχανίες, αυτές που χρησιμοποιούν το γάλα το εγχώριο πραγματικά να το παρουσιάζουν και στην ετικέτα, δεν είναι υποχρεωτικό. Είπα ότι υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις από την συμφωνία στον αγροτικό χώρο αλλά έχουμε δεσμευτεί και επειδή δεν είμαι από αυτούς που λέω «θα δώσουμε την μάχη να το ξεπεράσουμε», δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό! Μονός τρόπος είναι αυτός που σας είπα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μίλησε και για την φορολόγηση των αγροτών. Είπε:
«Από ότι φαίνεται μέχρι τα μέσα Νοεμβριου πρέπει να τελειώσει και αυτή η συζήτηση για τον απλούστατο λόγο ότι για εμάς ιδιαίτερα επειδή προέχει να μπούμε στην επομένη φάση, να ξέρουμε πως βαδίζουμε και κυρίως επειδή έχουμε ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μπροστά μας που χρειάζεται οπωσδήποτε να αποτελέσει το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θέλουμε να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή που υπάρχει σχετικά με τα προαπαιτούμενα στον αγροτικό χώρο. Ήδη έχουμε καταλήξει σε διάφορα σενάρια όσον αφορά ιδιαίτερα το θέμα της φορολόγησης από εκεί και περά περιμένουμε τους εταίρους αναλυτές να μας φωνάξουν να συζητήσουμε πάνω σε αυτά τα συμπεράσματα».
Και συνέχισε: «Ένα χαρακτηριστικό είναι ότι επιτέλους πρέπει να αποτυπώνονται τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν το κόστος παράγωγης, να μπούμε δηλαδή στην διαδικασία τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, όπου πραγματικά εκεί αυτό που αποτελεί κοινή αντίληψη ότι δεν υπάρχει κερδοφορία στον αγροτικό χώρο και αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτό αποτυπωθεί τότε ουσιαστικά η φορολογητέα ύλη, η καθαρή, το καθαρό εισόδημα που συζητάμε, θα είναι ελάχιστο ή και στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητικό … Και επιπλέον μέσα από αυτή τη διαδικασία οι αγρότες πλέον θα αντιληφτούν ότι τους ίδιους τους συμφέρει διότι αν αναλογιστείτε ότι καταβάλουν ένα 23% ΦΠΑ σε όλες τις εισροές τους και την ίδια ώρα αν δεν κρατήσουν βιβλία εσόδων-εξόδων δεν το εισπράττουν, δεν μπορούν να το συμψηφίσουν με βάση τις πώλησης που κάνουν. Άρα λοιπόν εκεί είναι ένα θα έλεγα δεδομένο που και τους ίδιους θα τους ωφελήσει αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει κι ένα δημοσιονομικό όφελος αρκετά μεγάλο».