Αποσύρθηκε προσωρινά από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αποσύροντας την διάταξη για την παροχή έργου στο ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης «δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης που επισήμανε ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.
Η τροπολογία αναμένεται να επανέλθει την επόμενη εβδομάδα, μέσα σε άλλο νομοσχέδιο.
Ορισμένα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Υπουργό ότι φέρνει λίγο πριν την εκπνοή της διήμερης συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και εφόσον έχουν τοποθετηθεί οι βουλευτές, μια σημαντική διάταξη με την μορφή νομοθετικής προσθήκης, όταν στην πραγματικότητα είναι μια νέα διάταξη. Επισήμαναν, ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο για την δαπάνη που θα επιφέρει στο δημόσιο, ενώ αντιβαίνει και στους Κανόνες καλής νομοθέτησης που περιγράφονται στον εγχειρίδιο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνηση του 2020.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνας, παράλληλα, έθεσε και θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως είπε δεν επιτρέπεται η χρήση δημόσιας περιουσίας από ιδιώτες εάν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, απέρριψε τα περί αιφνιδιασμού λέγοντας ότι ο ίδιος κατά την πρώτη συζήτηση επί της Αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή είχε προαναγγείλει την πρόσθεσή του να φέρει την ρύθμιση αυτή με προσθήκη στην Ολομέλεια. «Κατά την δεύτερη συνεδρίαση με την ακρόαση των φορέων«, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «έγινε μια μεγάλη συζήτηση επί της διάταξης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε να κατατεθεί και είπε ότι θα λύσει προβλήματα ενώ έγινε και συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και των φορέων. Κατά την τρίτη συνεδρίαση μετά το αίτημα των Ιατρών και την συζήτηση που έγινε, είπα πως θα φέρω σε προσθήκη την διάταξη αυτή».
Συνεπώς, είπε ο υπουργός, κανένας δεν αιφνιδιάστηκε καθώς η συζήτηση έγινε και ήταν διεξοδική και εγώ σας είπα ότι θα κάνω το αίτημα του ΠΙΣ δεκτό, άλλο εάν δεν έχει νόημα η νομοθετική επεξεργασία που γίνεται στις Επιτροπές.
Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η διάταξη δεν επιφέρει κανένα έξοδο για τον Δημόσιο, αντίθετα έσοδα θα επιφέρει καθώς ο ιδιώτης ιατρός θα καταβάλει χρήματα για τις όποιες δαπάνες υπάρξουν για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν εντός του ΕΣΥ.