Site icon NewsIT
16:41 | 10.10.19

Αποτέφρωση νεκρών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αποτέφρωση νεκρών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Newsit Newsroom

Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών. Τι απαιτείται για να γίνει η αποτέφρωση. Ποια είναι η διακασία της καύσης και πόσο διαρκεί. Δείτε φωτογραφίες από το κέντρο αποτέφρωσης στην Ριτσώνα.

Μετά από περιπέτειες δεκαετιών, έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας και παλινωδίες της Πολιτείας, η Ελλάδα απέκτησε από σήμερα το πρώτο της αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ριτσώνα σε απόσταση 70 χιλοομέτρων από την Αθήνα. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αποτεφρωτήριο και ανάγκαζε μέχρι τώρα όποιον επιθυμούσε να προχωρήσει σ’ αυτή τη διαδικασία μέσα στον πόνο του να ξενιτευτεί και να καταξοδευτεί. Από σήμερα όμως τα δεδομένα αλλάζουν αφού αντί της φυγής στο εξωτερικό θα μπορεί κανείς να επιλέγει το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας Βοιωτίας προς το παρόν και άλλων περιοχών στο μέλλον.

Τελευταίοι στην Ε.Ε.

Ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και ιδιοκτήτης του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης στη Ριτσώνα αναφέρει στο newsit.gr ότι χρειάστηκαν 23 χρόνια προσπαθειών της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης ώστε να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να είναι δυνατή η κατασκευή του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα με καθυστέρηση 120 ετών ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αποτεφρωτήριο. Αναγκάζαμε τις οικογένειες που η επιθυμία των συγγενών τους ήταν να αποτεφρώσουν τον άνθρωπό τους, να τον μεταφέρουν σαν μετανάστη μετά θάνατον στο εξωτερικό για αποτέφρωση. Κυρίως μεταφέρονταν στην Βουλγαρία» προσθέτει.

Τι απαιτείται για να γίνει η αποτέφρωση

Πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει σε διαδικασία αποτέφρωσης; Τα πράγματα είναι απλά. Όπως εξηγεί ο κ. Αλακιώτης «εάν ο θανών είχε δηλώσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί, η οικογένεια απευθύνεται στο γραφείο τελετών. Το γραφείο τελετών καλείται να προσκομίσει δυο χαρτιά: το ένα είναι η υπεύθυνη δήλωση του ίδιου όσο ήταν εν ζωή ή των συγγενών του και το δεύτερο το χαρτί των γιατρών και του ιατροδικαστή ότι μετά από την νεκροψία δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει η αποτέφρωση. Έτσι εκδίδεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου, το γραφείο τελετών επικοινωνεί με το αποτεφρωτήριο και κανονίζουν την ημερομηνία και την ώρα που θα γίνει η αποτέφρωση», προσθέτει ο ίδιος.

Η διαδικασία της καύσης

Το γραφείο τελετών αναλαμβάνει επίσης την τελετή εφόσον η οικογένεια επιθυμεί να γίνει και στέλνει τη σορό μαζί με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου στο κέντρο αποτέφρωσης.

Το κέντρο υποχρεούται να προχωρήσει στη διαδικασία της καύσης μέσα σε 80 ώρες, δεν μπορεί δηλαδή να κρατήσει τη σορό για πάνω από τρεις ημέρες. Το σώμα, σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη αποτεφρώνεται σε θερμοκρασία μεταξύ 850 και 1.000 βαθμών Κελσίου, ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μιάμιση ώρα.

[read4more]

«Αφού γίνει η αποτέφρωση, η τέφρα μπορεί να παραδοθεί στους συγγενείς μέσα στην τεφροδόχο και μπορούν να την κρατήσουν στο σπίτι ή να τη διασπείρουν στη θάλασσα καθώς δεν είναι ρυπογόνα», εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και συμπληρώνει ότι «η αποτέφρωση διαρκεί περίπου 75 λεπτά αλλά σε περίπτωση που η οικογένεια θέλει την τέφρα στην τεφροδόχο, επειδή πρέπει πρώτα να κρυώσει, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο ώρες».

Τι μένει μετά την αποτέφρωση

Το υλικό που απομένει από την διαδικασία της αποτέφρωσης είναι η στάχτη. Αν ωστόσο έχουν υπάρξει μικρά υπολείμματα από τον σκελετό αυτά συλλέγονται, εισέρχονται σε ένα μηχάνημα που λέγεται κονιοποιητής το οποίο εκτός τον άλλων έχει μαγνήτες και μεταλλικά αντικείμενα. Τα υπολείμματα κονιοποιούνται, γίνονται δηλαδή σκόνη και τοποθετούνται επίσης στην τεφροδόχο.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αλακιώτη, στο κέντρο της Ριτσώνας καθημερινά θα αποτεφρώνονται τρεις έως τέσσερις σοροί, ενώ το κόστος μιας ολοκληρωμένης τελετής, μαζί με την αποτέφρωση κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ.

Δείτε φωτογραφίες από το κέντρο αποτέφρωσης το οποίο λειτουργεί από τις 30/09 στην Ριτσώνα

Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version