Ελλάδα

Αποτελέσματα πανελληνίων 2024: Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις

Οι βαθμολογίες για τις πανελλήνιες εξετάσεις ανακοινώθηκαν σήμερα (28.06.2024) από το υπουργείο Παιδείας και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Αφού έμαθαν πως έγραψαν στις πανελλήνιες, οι μαθητές που έδωσαν φέτος εξετάσεις θα πρέπει τώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να επιλέξουν τις σχολές στις οποίες θα ήθελαν να περάσουν. Και μετά να περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.

Τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών είχαν αυξημένη δυσκολία και όπως φαίνεται από τα στατιστικά των πανελλαδικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας «χαντάκωσαν» πολλούς μαθητές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58,95% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική και το 58,37% στα Μαθηματικά.

Καθώς τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών δυσκόλεψαν αρκετά τους μαθητές, οι βάσεις εισαγωγής, κυρίως, στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να έχουν πτωτικές τάσεις, εκτιμούν οι Θόδωρος Καλαϊτζίδης και Θανάσης Λέλες από τον όμιλο φροντιστηρίων Διακρότημα.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Ιστορίας και στη συνέχεια στο μάθημα της Έκθεσης θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τις υψηλόβαθμες σχολές.

Στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, οι επιδόσεις των μαθητών στη Φυσική, τα
Μαθηματικά και στην Έκθεση δεν είναι ικανοποιητικές οπότε, επίσης, αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων.

«Στο πεδίο Υγείας και Ζωής θα επηρεαστούν οι υψηλόβαθμες σχολές από τις αρνητικές επιδόσεις των μαθητών κυρίως στο μάθημα της Φυσικής.

Τέλος, στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά, το οποίο πρέπει να αναφέρουμε πως αποτελεί συχνό φαινόμενο στο 4ο επιστημονικό πεδίο», σημειώνουν.

Σε κάποιες από τις σχολές που ανήκουν σε μεσαίες ή χαμηλές τιμές μορίων εισαγωγής θα υπάρχουν αυξομειώσεις στη βάση εισαγωγής, οι οποίες θα σχετίζονται με τη ζήτηση από τους υποψηφίους.

«Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί καίριας σημασίας απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται με προσεκτική και όχι επιπόλαια αποκρυπτογράφηση της προσωπικότητας, των κλίσεων του ατόμου, καθώς και των επαγγελμάτων που του ταιριάζουν», καταλήγουν οι Θόδωρος Καλαϊτζίδης και Θανάσης Λέλες από τον όμιλο φροντιστηρίων Διακρότημα.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα