Site icon NewsIT

Άρειος Πάγος: Πρόταση για έκδοση του «βασιλιά του bitcoin» στις ΗΠΑ

06.12.2017 | 15:44
Άρειος Πάγος: Πρόταση για έκδοση του «βασιλιά του bitcoin» στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ πρότεινε η εισαγγελέας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου να εκδοθεί ο 38χρονος Αλεξάντρερ Βίνικ, βασιλιάς του bitcoin. Τον συλληφθέντα διεκδικούν Ρωσία και ΗΠΑ. Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα εκδοθεί την επόμενη Τετάρτη.

Ο Βίνικ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και από τους Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον του θεωρείται “εγκέφαλος”, ενός τεράστιου διαδικτυακού “πλυντηρίου” που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος ενώπιον του Αρείου Πάγου υποστήριξε : «Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται», προσθέτοντας: “Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης”.

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πως έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

«Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα»

Ο κατηγορούμενος εξήγησε στην απολογία του τους λόγους που δεν θέλει να  εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ συναινεί να εκδοθεί στη Ρωσία για υπόθεση μικροαπάτης.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ενώπιον του Αρείου Πάγου:

«Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα» ενώ πρόσθεσε «Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια». Επιπλέον, επικαλέστηκε επιπλέον πως

«Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία».

«Η γυναίκα μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο»

Ο τελευταίος λόγος που επικαλέστηκε είναι «Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών. Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησης μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου”.

Οι συνηγόροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ ξεκαθάρισαν πως δεν έχει τελεστεί η πράξη από τον εντολέα τους. Σε κάθε περίπτωση επειδή οι άδικες πράξεις μέσω διαδικτύου θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα, ζήτησαν να δικαστεί, να θεωρεί ότι πρέπει, από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Τι κατέθεσε ο Μανώλης Σφακιανάκης

Για την υπόθεση κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος, Μαν. Σφακιανάκης ο οποίος εξήγησε την λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες σε ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα” και σε “εμπορική στην οποία μπορεί να γίνει. Το bitcoin φτιάχτηκε από έναν ιάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bit coin. Σήμερα η αξία του είναι στα 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version