Site icon NewsIT

Άρειος Πάγος: Ο αντεισαγγελέας πρότεινε να εκδοθεί στην Κύπρο συνεργάτης του Α. Βγενόπουλου μόνο για 1 από τις 4 κατηγορίες

05.04.2016 | 20:06
Άρειος Πάγος: Ο αντεισαγγελέας πρότεινε να εκδοθεί στην Κύπρο συνεργάτης του Α. Βγενόπουλου μόνο για 1 από τις 4 κατηγορίες

Συζητήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το ζήτημα της έκδοσης στην Κύπρο του συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα. Ο τελευταίος έχει ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο δόθηκε το «πράσινο φως» για την έκδοση του στην Κύπρο. 

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εφετών έχει ταχθεί και υπέρ της έκδοσης στην Κύπρο και του Μάρκου Φόρου, επίσης συνεργάτη του κ. Βγενόπουλου, αλλά η έφεσή του δεν έχει συζητηθεί ακόμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας πρότεινε ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου να εκδοθεί στην Κύπρο μόνο για ένα από τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία εκζητείται.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ( με πράξη της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, προήδρευσε η αντιπρόεδρος Ασπασία Καρέλλου, αντί του επίσης αντιπροέδρου Γ. Γεωργέλλη ο οποίος αποχωρεί στην λήξη του δικαστικού έτους 30.6.2016), ο κ. Δασούλας τόνισε ότι πρέπει να εκδοθεί ο κ. Μπουλούτας μόνο για την κατηγορία της τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών, καθώς μόνο για αυτήν προκύπτει διπλό αξιόποινο. Δηλαδή, μόνο αυτή η κατηγορία είναι αξιόποινη κατά το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο και για αυτή μόνο μπορεί να εκδοθεί. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η κατηγορία αυτή προβλέπεται στο άρθρο 56 του νόμου 2190/1920,

Στον συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου αποδίδονται ακόμα οι κατηγορίες 1) της χειραγώγησης της αγοράς, 2) της συνωμοσίας προς καταδολίευση και 3) της παρουσίασης ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και απόκρυψης της απομείωσης της υπεραξίας της Τράπεζας. Όπως τόνισε ο κ. Δασούλας οι τρεις παραπάνω κατηγορίες προβλέπονται μόνο στο Κυπριακό Δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίαςο κ. Μπουλούτας χαρακτήρισε «εχθρικές ενέργειες» το αίτημα των Κυπριακών Αρχών με το επιχειρήματα πως είναι ο κύριος μάρτυρας σε διεθνή διαιτησία στην Ουάσιγκτόν και θέλουν να τον καταστήσουν αναξιόπιστο. Η διαιτησία αυτή αφορά την εταιρεία Marfin (και επενδυτές) και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του τόνισαν ότι ούτε και για τη μία αυτή κατηγορία μπορεί να εκδοθεί ο κ. Μπουλούτας στην Κύπρο, καθώς πρέπει η έκδοσή του να υπαχθεί σε άλλη διάταξη ενώ ανέφεραν ότι η κατηγορία για την οποία μπορεί να εκδοθεί -σύμφωνα με την πρόταση του κ. Δασούλα -αποτελεί απλή διοικητική παράβαση και όχι ποινική παράβαση.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version