Η εισαγγελία ενέκρινε το αίτημα για άρση τηλεφωνικού απορρήτου των μαθητών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τα ηλεκτρονικά σκονάκια στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που συντάχθηκε μετά την έρευνα των ανδρών του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, προκύπτει η αποστολή μηνυμάτων sms με τις λύσεις των θεμάτων στα μαθήματα των Μαθηματικών και Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, από τρεις καθηγητές προς τουλάχιστον 18 μαθητές.
Οι τελειόφοιτοι μαθητές του εμπλεκόμενου φροντιστηρίου και των παραρτημάτων του είναι περίπου 100.
Αστυνομικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα των συγκεκριμένων μαθημάτων αναρτήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας περίπου στις 09:30, ενώ η αποστολή των SMS με τις λύσεις, στάλθηκαν στους 18 μαθητές περίπου μισή ώρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που δίνει το υπουργείο για την αναγγελία των απαντήσεων στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Ο έλεγχος των καθηγητών προς τους μαθητές για την κατοχή κινητών τηλεφώνων είναι πλημμελής, τονίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τα περισσότερα σχολεία δε διαθέτουν καν αδρανοποιητές κινητών ώστε να αποφεύγουν τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των μαθητών που έχουν λάβει τα SMS με τις λύσεις μπορεί και να ξεπερνά τους 50, ενώ με την άρση του απορρήτου θα προκύψουν οι κεραίες εκπομπής και το άνοιγμα για ανάγνωσή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» δίδασκε στο συγκεκριμένο φροντιστήριο μία καθηγήτρια που εργαζόταν εκεί τον τελευταίο χρόνο. Η καθηγήτρια έδωσε στον γραμματέα τις λύσεις των θεμάτων και εκείνος με την σειρά του προώθησε μέσω του κινητού του, τις ορθές απαντήσεις στους μαθητές του φροντιστηρίου. Οι δύο καθηγητές του φροντιστηρίου έστειλαν με την σειρά τους κατευθείαν οι ίδιοι από τα κινητά τους τις απαντήσεις.
Η δικαστική πορεία της υπόθεσης θα κριθεί από το αν οι εισαγγελικές αρχές θα ασκήσουν διώξεις για ενεργητική και παθητική δωροδοκία ακόμη και ενδεχόμενο δόλο, σε βάρος καθηγητών και μαθητών.
Για τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, υπάρχει και μια ακόμη διάσταση: ο φροντιστής και οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στους μαθητές τους τις λύσεις των θεμάτων με οποιοδήποτε τρόπο. Εκείνοι όμως, είναι υποχρεωμένοι να τα δουν μετά το τέλος των εξετάσεων.
Εξάλλου, βάσει νόμου, οι εξεταζόμενοι μαθητές πρέπει να έχουν εκτός της αίθουσας τα κινητά τους. Και αν κάποιος το έχει στην κατοχή του, η κόλλα του μηδενίζεται, είτε έχει λάβει μήνυμα ύποπτο αντιγραφής, είτε όχι!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηλεκτρονικά σκονάκια – Αρση τηλεφωνικού απορρήτου αύριο για μαθητές και καθηγητές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλοι 20 μαθητές είχαν πάρει τα θέματα με SMS!
Αποκλειστικά στο NewsIt ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου: “Εγώ έστειλα το sms”