Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων. “Κλειδί” η άμεση προμήθεια των self test. Δεν αποκλείεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία ακόμη και… μεσοβδόμαδα. Η εστίαση «τελειώνει» τα sms.
Την πιο δύσκολη εξίσωση (άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων), εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καλούνται να λύσουν την Τετάρτη οι επιστήμονες. Αναζητούν τη “χρυσή ισορροπία”… Πως από τη μία θα καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, και από την άλλη δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Click4more Lockdown: «Θυελλώδης» σύσκεψη των λοιμωξιολόγων ενόψει – Οι τρεις τάσεις και τα σενάρια
Το “κλειδί” για την επανεκκίνηση δραστηριότητες από τη Δευτέρα (05.04.2021), είναι η έγκαιρη προμήθεια των self test από τα φαρμακεία.
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει θέσει στους επιστήμονες προς εξέταση την πρόταση να ανοίξουν ταυτόχρονα τη Δευτέρα 5 Απριλίου και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ωστόσο θεωρείται… δύσκολο ως την Παρασκευή να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες και να έχουν φτάσει παντού στην Επικράτεια τα self test.
Λιανεμπόριο VS σχολεία: Κερδίζει το άνοιγμα της αγοράς;
Στη βάση αυτή προκρίνεται την ερχόμενη Δευτέρα καταρχήν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για να ακολουθήσουν μετά και τα σχολεία, όπου τα self test θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και καθηγητές.
Αβέβαιο παραμένει αν θα υπάρξει από τη Δευτέρα υποχρεωτικότητα για self testing και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και στους εργαζομένους, προκειμένου να ανεβάσουν ρολά.
Το θέμα θα εξετάσει η Επιτροπή των επιστημόνων την Τετάρτη, η οποία θα αποφανθεί επίσης αν θα ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα ή και τα εμπορικά κέντρα (mall).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το click away συζητείται μόνο για τη λειτουργία των mall. Για τα μικρότερα καταστήματα, οι αγορές αναμένεται να γίνονται με φυσική παρουσία, κι αφού προηγηθεί μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό θα καθορίζεται με βάση τα τ.μ. του κάθε καταστήματος.
Ακόμη και μεσοβδόμαδα το άνοιγμα των σχολείων; Προτεραιότητα στα Λύκεια
“Η προτεραιότητα μας είναι τα Λύκεια” ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, όταν ερωτώνται τι θα επιλέξουν αν υπάρξει το δίλημμα: μαθητές Λυκείου ή Γυμνασίου.
Το πότε και για ποιους θα χτυπήσει το κουδούνι θα εξαρτηθεί από την επάρκεια των self test, τα οποία θα κάνουν υποχρεωτικά μαθητές και καθηγητές μία φορά την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, πριν μπουν στην τάξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται – αν κι εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος των self test και ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας υπάρξει επάρκεια στα φαρμακεία – οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία ακόμη και την Πέμπτη ή και την Παρασκευή, 8 ή 9 Απριλίου.
Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να δοθεί αγώνας δρόμου ώστε τα σχολεία να ανοίξουν το αργότερο ως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
“Απελευθέρωση” μετακινήσεων από δήμο σε δήμο από το Σάββατο
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, βέβαιη θεωρείται από το Σάββατο 3 Απριλίου, η άρση του απαγορευτικού για μετακίνηση από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο.
Το σκεπτικό είναι ότι θα πρέπει να απλωθεί ο κόσμος περισσότερο σε εξωτερικούς, μεγαλύτερους χώρους, με κανόνες, και όχι ασύνταχτα, όπως γίνεται τώρα, με συνωστισμό σε πλατείες και άλλα σημεία.
Τι άλλο σχεδιάζει η κυβέρνηση; Πότε θα καταργηθούν τα SMS;
Στα επόμενα βήματα της κυβερνητικού σχεδιασμού περιλαμβάνεται και η επιμήκυνση κατά μία ώρα της κυκλοφορίας, και αντί για τις 21:00 να σταματά στις 22:00.
Επιπλέον στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.
Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033.
Η συζήτηση για τις μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους επιστήμονες στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και θα υπάρξει καθαρή εικόνα αν η πορεία της πανδημίας μπορεί να επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.
Τέλος, ο τουρισμός, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαΐου.
“Σύμμαχοι μας είναι πλέον ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί και τα ατομικά οικιακά τεστ” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας σε έρευνες των Πανεπιστημίων Yale και Harvard οι οποίες, όπως σημειώνουν, δείχνουν ότι ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς στους θανάτους.
“Με αυτά τα όπλα είναι δυνατό να γίνει συζήτηση για ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, χωρίς να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας” τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις…
Ωστόσο οι λόγοι πίσω από τη στρατηγική της άρσης των περιοριστικών μέτρων του αυστηρού lockdown, είναι και πολιτικοί.
Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων έχουν θορυβήσει τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς αποτυπώνουν δυσαρέσκεια των πολιτών για το γεγονός ότι μετά από πολύμηνη καραντίνα, η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική από ποτέ, ενώ καταγράφεται φυλλοροή ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς άγνωστη κατεύθυνση…
Οι δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι πολίτες δεν φαίνεται να πηγαίνουν προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, ωστόσο δημιουργούν μία “γκρίζα ζώνη”, η οποία δεν είναι καθόλου ασήμαντη αριθμητικά αλλά και ποιοτικά.
Οι ανάγκες της κοινωνίας, σε συνδυασμό και με τις ανάγκες της οικονομίας, καθιστούν, όπως όλα δείχνουν, μονόδρομο την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Προϋπόθεση να υπάρξει σταθεροποίηση ή και μείωση της πίεσης που δέχεται το Σύστημα Υγείας.
Καταλυτικός παράγοντας σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν αποτελεί ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια.