Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν στους κόλπους των ιερέων τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός και ο κ. Ιερώνυμος οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να εμφανιστεί σήμερα (07.11.2018) μετά την Ιερά Σύνοδο με ένα άλλο “πρόσωπο”.
Η φράση “άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε” που βγήκε από τα χείλη του αρχιεπισκόπου λέει πολλά και στέλνει μηνύματα στους κληρικούς. Από τα όσα είπε ο κ. Ιερώνυμος, φαίνεται επίσης, ότι υπήρξαν αντιδράσεις και μέσα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, από Μητροπολίτες.
Αναφερόμενος στα όσα ανακοίνωσαν χθες ο ίδιος και ο πρωθυπουργός, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για πρόθεση και καλή διάθεση από την Εκκλησία και την Πολιτεία “να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα“. Τόνισε δε ότι δεν δικαιολογείται η αγωνία των ιερέων γιατί “ό,τι κάνουμε, θα το κάνουμε μαζί“.
[read4more]
Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία, το πρώτο βήμα της οποίας ήταν η ανακοίνωση της Τρίτης. Γι’ αυτή ενημερώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. “Από εδώ και έχουμε να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα“, πρόσθεσε και απευθυνόμενος στους ιεράρχες, φρόντισε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως “θα κάνουμε ό,τι θέλει η Ιεραρχία. Να πούμε στους ιερείς μας, οι οποίοι ανησυχούν, πως ό,τι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Με όλους τους ιερείς θα βρούμε τρόπο και δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας και ό,τι θέλει η Πολιτεία, που έδειξε την καλή διάθεσή της“.
Ζητώντας δε από τους δημοσιογράφους “να το μεταδώσετε, όπως θα το πω“, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνέχισε: “ό,τι θα κάνουμε, πως θα γίνει το ταμείο, οι λεπτομέρειες, θα είναι μέσα οι ιερείς. Και χωρίς να είμαστε σύμφωνοι με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι των ιερέων μόνο, των αρχιερέων, αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, το κάνουμε για να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα επιτέλους. Μιλάμε για έναν πλούτο πολύ μεγάλο και λοιπά. Εμείς λέμε είναι παραμύθι και έρχομαι πάλι και το επαναλαμβάνω: πλούτος σαν κάρβουνο που είναι κάπου πεταμένο και τον παίρνει όποιος θέλει, ναι. Πλούτος όμως που αξιοποιείται, δεν υπάρχει.
Ερχόμαστε λοιπόν να τακτοποιήσουμε αυτό το πράγμα. Δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε ένα σημείο που, όπως θα το ήθελαν οι ιερείς, και όπως θα διαμορφωθεί, τι ανάγκες θα υπάρχουν και όλα θα αποβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας και για το συμφέρον όλου του λαού μας και επομένως του καθενός από εμάς“.
Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την Ιεραρχία. Αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα γίνει η συνεδρίασή της. Ερωτηθείς σχετικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από τις γιορτές.
Ο κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε και για τις “σκληρές” δηλώσεις, όπως αυτή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, περί προδοσίας. “Ποια είναι η προδοσία;“, διερωτήθηκε. “Από τη μια πλευρά μας λέτε ότι είμαστε πάμπλουτοι και από την άλλη όταν μας ζητάει κάποιος κάτι λέμε δεν έχουμε να σας δώσουμε. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Δεν κοροϊδευόμαστε όταν βλέπουμε ότι μια περιουσία τεράστια είναι ένα νεκρό σημείο; Ένα κάρβουνο που δεν δίνει τίποτα; Αλλά δίνει κάθε φορά την ευκαιρία σε μερικούς που είναι έξυπνοι να μπαίνουν και να τα καταπατούν; Επιτέλους το κατάλαβαν, ότι πρέπει να βάλουμε μια σειρά“.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ρωτήθηκε επίσης για τον όρο της ουδετερότητας που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός. “Έδωσε απάντηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το κράτος είναι ο εγγυητής για όλους τους Έλληνες και ο κάθε Έλληνας θρησκεύει με το δικό του τρόπο. Δεν μπορεί το κράτος να είναι αστυνόμος για τον καθένα. Πρέπει μερικά πράγματα να τα καταλάβουμε“.
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως “είναι μια αρχή μιας προσπάθειας που πιστεύουμε ότι θα καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα με τη συνεργασία όλων μας. Σήμερα βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι“.
Δείτε όλη τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου