Το έργο εντάσσεται στη νέα φάση εργασιών που ξεκινά στα μνημεία της Ακρόπολης, δεδομένου ότι το έργο ‘Αναστήλωση και Συντήρηση των Μνημείων της Ακρόπολης’ εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5.000.000€. Είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, που θα ενισχύσει την ομάδα των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).
Εκτός από τον κεντρικό ορθοστάτη και άλλοι λίθοι του δυτικού αετώματος παρουσιάζουν σοβαρές θραύσεις λόγω της διάβρωσης των σιδηρών συνδέσμων, που τοποθετήθηκαν τον μεσοπόλεμο και για το λόγο αυτό η επέμβαση στην περιοχή κρίθηκε ως απολύτου προτεραιότητας. Η καθαίρεση, εκτός από τρεις λίθους του ορθοστάτη, περιλαμβάνει και πέντε λίθους του τοίχου, που βρίσκεται όπισθεν του τυμπάνου. Οι εργασίες εξυγίανσης από παλαιά κονιάματα και σιδηρούς συνδέσμους και συστηματικής συντήρησης, που απαιτούνται σε όλους του γειτνιάζοντες λίθους, θα πραγματοποιηθούν επί τόπου και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτός από το δυτικό αέτωμα, εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν στο βόρειο τοίχο του σηκού του Παρθενώνα. Επίσης θα συνεχιστεί η διαμόρφωση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα των κιόνων του προνάου και η αποκατάσταση και ανατοποθέτηση των δοκών της οροφής του δυτικού πτερού του μνημείου.
Στα Τείχη, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από περιοχή της βόρειας πλευράς πλησίον των Προπυλαίων, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ικρίωμα και θα συνεχιστούν επίσης στη βόρεια πλευρά στην περιοχή του Ερεχθείου. Μικρότερης κλίμακας επέμβαση προβλέπεται σε περιοχή του νότιου τείχους κοντά στην ΝΑ γωνία του βράχου.
Παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης όχι μόνο στον Παρθενώνα και τα Τείχη αλλά και στα Προπύλαια, σε περιοχές που δεν έχουν συντηρηθεί πρόσφατα. Εκτός όμως από την αναστήλωση και την συντήρηση των μνημείων, στο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί έως το τέλος του 2020, περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις για την διάσωση και ανάδειξη αρχιτεκτονικών μελών, την γεωμετρική τεκμηρίωση των μνημείων, την τεκμηρίωση των εργασιών, την προβολή του έργου μέσα από ψηφιακές εφαρμογές αλλά κυρίως μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται τόσο προς τους μαθητές όσο και προς τους εκπαιδευτικούς.