Ελλάδα

Αρχίζει το “Δεκατιανό στο Σχολείο” – Όλες οι λεπτομέρειες

Την έναρξη του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο» ανακοίνωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, πρόκειται για μία μεγάλη πρωτοβουλία των δύο συναρμόδιων υπουργείων, η οποία απευθύνεται σε 11.050 μαθητές σε 68 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αττική. «Η συνέργεια αυτή και με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις εταιρείες, δηλαδή, που συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια, αποδίδει έναν καρπό μεγάλης κλίμακος, που διαφορετικά θα απαιτούσε κονδύλια, τα οποία είναι πολύ περιορισμένα στη συγκεκριμένη φάση», σημείωσε.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά του δημοτικού, ούτε να λιποθυμούν μέσα στην τάξη, όπως είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε και να βρίσκονται σε μία δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, λόγω έλλειψης τροφής», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι η περυσινή εμπειρία από τα σχολεία του Περάματος είναι πολύτιμη. Όπως υπογράμμισε, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στα σχολεία του Περάματος έδειξε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν ενθουσιασμένα. «Πέραν, όμως, από αυτήν την παιδευτική σημασία, δημιουργείται ένα άλλο κλίμα μέσα στα σχολεία. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι με τη βελτίωση στους όρους διατροφής των παιδιών είδαν βελτίωση κατά 40% της σχολικής τους απόδοσης, καθώς και μεγάλη διαφορά στη σχολική συμπεριφορά», επεσήμανε.
Στο σημείο που στάθηκε η κ. Φωτίου ήταν ότι αρκετά από τα σχολεία που προμηθεύονται το δεκατιανό δεν έχουν, καν, κυλικείο. Μεταξύ άλλων, είπε ότι αυτές οι δράσεις δεν θα σταματήσουν, αλλά θα έχουν συνέχεια. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι στόχοι είναι υψηλοί και για εφέτος και για το 2017. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία της για την υλοποίηση αυτών των στόχων. «Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια, τα οποία εισέπραξε η κυβέρνηση από τις τηλεοπτικές άδειες, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε, σκοπός είναι να παρακινηθεί όλη η κοινωνία, ώστε να συμβάλει σε τέτοια εγχειρήματα, «είτε μέσω της πλατφόρμας Crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας που έχουμε ανοίξει για τα σχολικά γεύματα, είτε με συνέργειες».
Ο κ. Φίλης, από την πλευρά του, παρουσίασε τις εφετινές δράσεις στον τομέα της διατροφής των μαθητών του δημοτικού σχολείου, «δράσεις οι οποίες, για δεύτερη χρονιά, έχουν εξασφαλιστεί, χάρη στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». «Είναι προφανές ότι, μπροστά στην κρίση, χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς προκαταλήψεις», συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, ότι η βελτίωση στους όρους διατροφής των παιδιών έχει άμεση αντανάκλαση στη βελτίωση της μορφωτικής ανάπτυξής τους.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση σε πρώτο επίπεδο των μορφών ακραίας φτώχειας, έχει εξαγγείλει ότι ένα μέρος από τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών θα κατευθυνθεί σε προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης, όπως είναι και το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. «Αισθανόμαστε ότι εκπληρώνουμε ένα καθήκον απέναντι στην κοινωνία», ανέφερε. Επιπλέον, σημείωσε ότι «το θέμα των αδειών έχει και μία άλλη πλευρά, εκτός από την πλευρά της δημοκρατικής τάξης. Έχει και έναν ισχυρό συμβολισμό ότι η δημοκρατία μπορεί να έχει θετικές επενέργειες στο θέμα της καθημερινότητας των πολιτών. Τα έσοδα από μία δημοκρατική ενέργεια, όπως είναι αυτή του διαγωνισμού, μπορούν να ενισχύσουν τις αναγκαίες κοινωνικές δράσεις υπέρ των πιο ευάλωτων από την κρίση κοινωνικών στρωμάτων».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φίλης συνεχάρη και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, σε δύσκολες, συχνά, εργασιακές συνθήκες και σε σχολεία, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι, καν, λειτουργικά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δεκατιανό στο Σχολείο». «Ευχαριστώ όλους όσοι από τον ιδιωτικό τομέα αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο την εταιρική τους ευθύνη και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τα μικρά, έστω, βήματα που γίνονται, μπορούν να αποκτήσουν πολλαπλάσια κοινωνική χρησιμότητα και αποδοχή», υπογράμμισε.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρθηκαν στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, εκφράζοντας την άποψη ότι υποχρέωση των υγιών επιχειρήσεων είναι η βοήθεια των ευπαθών ομάδων σε δύσκολες εποχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα