Ελλάδα

Αρχίζει το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των αστυνομικών

Ένα ακόμη μέτρο που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μετά από το επεισόδιο στο Πέραμα για τη αναμόρφωση της Αμέσου Δράσεως και της Ομαδας ΔΙ.ΑΣ, μπαίνει σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα μαθήματα ποινικού δικαίου, κανόνες αστυνομικής λειτουργίας και χρήσης όπλων, αλλά και ρατσισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αφορούν ειδικά δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά, μέχρι μαθήματα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, διαχείριση θυμού, διαχείριση βίας και ειδικών θεμάτων ψυχολογίας και επικοινωνίας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των υπηρετούντων στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, της ‘Αμεσης Δράσης Αττικής, που ξεκινάει αύριο, Δευτέρα, το πρωί.

Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά από το αιματηρό επεισόδιο και το θάνατο του νεαρού Ρομά από τις δεκάδες σφαίρες των αστυνομικών στο Πέραμα, το οποίο μπαίνει πλέον σε εφαρμογή για την αναμόρφωση της Άμεσης Δράσης και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, μετά τις αλλαγές στο κέντρο επιχειρήσεων και τις αντικαταστάσεις που έγιναν στην ηγεσία της υπηρεσίας.

Στην έναρξη των μαθημάτων, που θα γίνονται στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας στην λεωφόρο Μεσογείων, θα παραβρεθούν αύριο στις 8.30 το πρωί ο κ. Θεοδωρικάκος και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης.

Σύμφωνα με σχετική διαταγή, στη μετεκπαίδευση θα συμμετάσχει το σύνολο των αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, δηλαδή 2.000 άτομα, με ημερομηνία έναρξης την 29-11-2021, σε 25 εκπαιδευτικές σειρές των 100 ατόμων εκάστη, διάρκειας 6 ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από 29-11-2021 έως 16-07-2022.

Σημειώνεται ότι ύστερα από κάθε διδακτική ενότητα, όπου θα διδάσκουν καθηγητές Πανεπιστημίου, πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι εκπαιδευόμενοι θα υποβάλλονται σε αξιολόγηση και γραπτές εξετάσεις και όποιος αποτύχει θα κρίνεται… μετεξεταστέος και θα επαναλαμβάνει μαθήματα και τεστ, μέχρι να περάσει.

Η μετεκπαίδευση θα έχει δύο σκέλη, το θεωρητικό και το πρακτικό.

Στην πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνονται κυρίως μαθήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρήση των όπλων, τεχνικές σύλληψης, σωματικές έρευνες, μπλόκα, καταδιώξεις και εξομοίωση ένοπλων συμπλοκών, καθώς και πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης.

Ενδιαφέρον όμως έχουν τα μαθήματα της θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς περιλαμβάνουν κανόνες του Ποινικού Δικαίου, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την άμυνα, υπέρβαση της άμυνας, τους κανόνες σύλληψης, τους νόμους και τις αποφάσεις που διέπουν τα παραπάνω θέματα, κ.λπ.

Το κεφάλαιο «Ανθρώπινα δικαιώματα- Ρατσισμός- Ξενοφοβία- Διεθνής Προστασία»,περιλαμβάνει ενότητες όπως η αξία του ανθρώπου και το δικαίωμα της ζωής, η αρχή της ισότητας, η προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, η απαγόρευση των βασανιστηρίων, η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το άσυλο κατοικίας και η προστασία της ιδιοκτησίας, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας και τέλος: Ρατσισμός- ξενοφοβία, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά.

Η μετεκπαίδευση περιλαμβάνει και θέματα ψυχολογίας, που σχετίζονται κυρίως και το αστυνομικό έργο στο δρόμο, όπως είναι η δυναμική της ομάδας, ο έλεγχος της ομάδας, η διαχείριση του εργασιακού στρες, η διαχείριση του θυμού και της βίας και το μετατραυματικό στρες.

Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μαθήματα που αφορούν στην επαγγελματική αγωγή, κανόνες δεοντολογίας και στοιχεία επικοινωνίας. Σε αυτά έχουν σημαντική θέση οι γενικοί κανόνες επαγγελματικής αγωγής και συμπεριφοράς των αστυνομικών, η συμπεριφορά του αστυνομικού κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, αλλά και εκτός αυτής, παράγοντες που επηρεάζουν τις σχέσεις αστυνομικού και πολίτη και τρόποι επικοινωνίας, συμπεριφοράς και ελέγχου ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα