Η ώρα της εκδίκασης μιας πρωτοφανούς υπόθεσης κακοποίησης και εγκατάλειψης αλόγων φτάνει στο εδώλιο του Δ΄Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας στο οποίο έχουν παραπεμφθεί ιδιοκτήτες μονάδας εμπορίας ιπποειδών, μετά από μηνύσεις και καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, που καλούν σε παράσταση στη δίκη.
Οι κατηγορούμενοι είναι οικογένεια που ασχολείται με το ζωεμπόριο και έχει και στο παρελθόν συλληφθεί για φορτίο με υποσιτισμένα άλογα με προορισμό την Ιταλία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη μονάδα εμπορίας ιπποειδών που βρίσκεται στην περιοχή Ασπρόπυργου-Ελευσίνας σύμφωνα με τη δικογραφία υπάρχει συστηματική κακοποίηση των ζώων τα οποία εμπορεύεται χωρίς να τηρεί κανένα υγειονομικό κανόνα ή τις προϋποθέσεις ευζωίας των αλόγων η άλλων ζώων που έχει στην κατοχή με σκοπό το εμπόριο.
Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται δικογραφίες με τα σκελετωμένα ιπποειδή σε έναν χώρο με μπάζα, βρώμικο, χωρίς νερό αφού η περιοχή δεν υδροδοτείται. Μάλιστα ανάμεσα στα ζώα βρισκόταν και ένα νεκρό καμένο άλογο ενώ άλλα ήταν δεμένα με αλυσίδες σε τσιμεντοκολώνες, κάποια μάλιστα ιπποειδή βρισκόταν μέσα σε μια αποθήκη χωρίς παράθυρα ενώ ανάμεσα στα ζώα, μέσα ένα κλουβί ήταν μια γερακίνα σε άθλια κατάσταση και άλλα νεκρά ζώα με τα οποία προφανώς την τάιζαν.
Μέχρι σήμερα η δίκη έχει αναβληθεί αρκετές φορές.Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε μετά από καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ippothesis) προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση το 2016, από την αρμόδια εισαγγελέα για την προστασίας των ζώων στην Εισαγγελία Αθηνών.
Η εθελόντρια, πρόεδρος της Ippothesis, Ρόζα Ρούσου παρέστη στην αυτοψία που διατάχθηκε τότε από την Εισαγγελία και αναμένεται να παραστεί στη δίκη, όπως και εθελοντές της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Η πρόεδρος της Ειρήνη Μολφέση, “δυστυχώς με την έλλειψη μεταβατικών διατάξεων του νέου νόμου 4830/2021 και εφόσον δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα τα μητρώα φιλοζωικών σωματείων στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανόν να μας οδηγήσει σε αποκλεισμό από το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής στη συγκεκριμένη δίκη”.