Ελλάδα

Ασπρόπυργος – Μπλακ άουτ: Αποκλείεται η δολιοφθορά

Η μισή Αττική και μεγάλος μέρος της Πελοποννήσου βυθίστηκαν σε μπλακ άουτ το βράδυ της Κυριακής (07.02.2021) εξαιτίας της έκρηξης σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο. Οι έρευνες για τα αίτια γίνονται από μικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

Οι έρευνες στον υποσταθμό στον Ασπρόπυργο ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν και η Πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει ολοκληρωτικά τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και προκάλεσε έκρηξη και μπλακ άουτ στην Αττική και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.

Click4more Εικόνα ολικής καταστροφής από την φωτιά στο ΚΥΤ Ασπροπύργου (pics, video)

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αποκλείεται η δολιοφθορά αφού δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία ούτε και ενδείξεις που να οδηγούν προς αυτό το συμπέρασμα.

Οι έρευνες, για την ώρα, στρέφονται στο ενδεχόμενο να προκλήθηκαν όλα από ένα βραχυκύκλωμα και εξαιτίας αυτού να προκλήθηκε η έκρηξη και η φωτιά.

Δεν προκύπτει ανησυχία από τις μετρήσεις για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας

Κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρέθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας μετά από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, έως τώρα δεν προκύπτει κάτι ανησυχητικό. Σύμφωνα, επίσης, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την αύξηση της φλόγας στους πυρσούς των διϋλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, χθες, που οφείλεται στην διακοπή λειτουργίας τους, εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 11 χθες το βράδυ, ύστερα από πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Όλη νύχτα μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 06:00 το πρωί της Δευτέρας (08.02.2021). 

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Από την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για νευραλγικό σημείο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής και της Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό, η βλάβη επηρέασε τόσο το κέντρο της Αθήνας, Δυτικά και Νότια προάστια όσο και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, όπως περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας. 

Click4more Πως το μπλακάουτ άφησε ανοχύρωτο το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η διακοπή ρεύματος διήρκησε περίπου 40 λεπτά, και 55 λεπτά στην Ανατολική Πελοπόννησο. Στις 3 τα ξημερώματα, η βλάβη αποκαταστάθηκε. 

Εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ασανσέρ στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμεικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ ανέφεραν ακόμη ότι το σύστημα της Πελοποννήσου δεν θα είχε υποστεί διακοπή εάν λειτουργούσε ο «δυτικός διάδρομος», η ολοκλήρωση του οποίου εκκρεμεί στην περιοχή των Καλαβρύτων εξαιτίας των αντιδράσεων από τη τοπική Μονή.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί νευραλγικό σημείο του Συστήματος Μεταφοράς ρεύματος για την τροφοδοσία τόσο της Αττικής όσο και της Πελοποννήσου. Έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα διαγωνισμός για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και να λειτουργήσει ως σημείο υποδοχής της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης. Η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, τα αίτια του οποίου διερευνώνται.

Τα ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι οι δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, αναγκάστηκαν να προβούν σε έκτακτη, μη προγραμματισμένη, διακοπή της λειτουργίας σημαντικών μονάδων τους.

«Όλα τα συστήματα ασφαλείας των διυλιστηρίων τέθηκαν άμεσα και με απόλυτη επιτυχία σε λειτουργία, ενώ η διαχείριση της έκτακτης κατάστασης από το υπεύθυνο προσωπικό των δύο εγκαταστάσεων υπήρξε υποδειγματική. Σαν αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, παρουσιάστηκαν εκτονώσεις καυσαερίων προς τους πυρσούς των δύο διυλιστηρίων, με αύξηση της φλόγας που είναι ορατή από τις γύρω περιοχές. Το συμβάν αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς προκύπτει ακριβώς για λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας», τονίζουν τα ΕΛΠΕ.

«Παράλληλα, οι ενέργειες αποκατάστασης ξεκίνησαν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες ασφάλειας και λειτουργίας των διυλιστηρίων, οι οποίες μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων θα οδηγήσουν, τις επόμενες ημέρες, σε σταδιακή επανεκκίνηση των παραγωγικών μονάδων».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα