Η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως “οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε το Πανεπιστήμιο”, ενώ και η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της δηλώνει “έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση.”
Χθες η εικόνα των αστυνομικών παραταγμένων κυκλικά γύρω από τα προπύλαια και πάνω στο πεζοδρόμιο ήταν μια έκπληξη για πολλούς καθώς ακόμη και το πεζοδρόμιο θεωρούνταν χώρος ασύλου.
Όχι, οι πέριξ χώροι δεν είναι άσυλο, διευκρινίζουν οι πρυτανικές αρχές, λέγοντας ότι έπραξαν το αυτονόητο.
Η χθεσινή επιστολή των πρυτανικών αρχών ανέφερε:
“Κύριε αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ,να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη περιμετρικώς του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι”.
Στο ίδιο “μήκος κύματος” ο πρύτανης του Πολυτεχνείου δήλωσε πως το άσυλο δεν καλύπτει όσους δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να “μπει θέμα ασύλου¨ στην επόμενη σύνοδο των πρυτάνεων.
Ο υπάρχων Νόμος προβλέπει ούτως ή άλλως την επέμβαση της αστυνομίας σε χώρους ασύλου είτε με πρόσκληση των πρυτανικών αρχών, είτε με εντολή εισαγγελέα σε περίπτωση που διαπράττονται κακουργηματικές πράξεις.
Ο Νόμος ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί σε καμιά περίπτωση, ούτε με πρωτοβουλία πρυτανικών, ούτε με πρωτοβουλία δικαστικών αρχών, παρά το ότι έχει ψηφιστεί από την περίοδο υπουργίας της Μαριέττας Γιαννάκου.
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στα έκτροπα της Κυριακής με την κατάληψη της πρυτανείας δεν ζητήθηκε συνδρομή της αστυνομίας. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως “υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν με την επίθεση εναντίον του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο”.
Η Νέα Δημοκρατία ενώ ποτέ δεν επέβαλε το Νόμο που ψήφισε, τώρα καλεί σε διάλογο την Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα αναφέροντας πως “το σημερινό καθεστώς -που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Είναι προτιμότερο να αλλάξει σήμερα, πριν συμβούν τα χειρότερα, πάρα αύριο, όταν θα έχει πυροδοτήσει νέες εκρήξεις ανεξέλεγκτης βίας.”
Θλιβερά χαρακτήρισε τα επεισόδια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμπλήρωσε πως “πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών”.
Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου για το άσυλο δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Θλιβερά χαρακτήρισε τα επεισόδια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμπλήρωσε πως “πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών”.