Η Ροά Σαμπάχ είναι μία από τους πρόσφυγες που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα στην Ελλάδα: από την κουζίνα της γιαγιάς της, στο Ιράκ, όπου μάθαινε τα μυστικά, σήμερα μαγειρεύει ως μέλος της κουζίνας ενός από τα γνωστότερα εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας.
Πέρυσι, η Ροά συμμετείχε στο 2ο φεστιβάλ μαγειρικής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο εστιατόριο “Mama Roux”. Λίγους μήνες μετά δέχτηκε τηλεφώνημα από τον σεφ, Βασίλη Σπόρο, για να εργαστεί στο ίδιο εστιατόριο επαγγελματικά.
Σήμερα, στο τρίτο κατά σειρά φεστιβάλ, η Ροά συμμετέχει πλέον ως καταξιωμένη μάγειρας και υποδέχεται στην κουζίνα του “Mama Roux” μία άλλη πρόσφυγα με αγάπη για τη μαγειρική, τη Σύρια Άσμα Αλχέντερ.
Από τον εφιάλτη στο όνειρο
Η Ροά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μοσούλη και ήρθε πριν από τρία χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τον σύζυγό της και τους δύο γιους τους, σήμερα 12 και 10 ετών, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου.
Η διαδρομή τους διαμέσου της Συρίας και της Τουρκίας είχε ως προορισμό το Καστελόριζο, μετά τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Ειδομένη και το Πολύκαστρο, όπου μια ελληνική οικογένεια τους πρόσφερε φιλοξενία για δύο μήνες.
Σήμερα, έχουν λάβει διεθνή προστασία και ζουν στην Αθήνα, όπου, όπως ομολογεί η Ροά, “η ζωή είναι δύσκολη γιατί ο σύζυγός μου ψάχνει για δουλειά, χωρίς αποτέλεσμα”.
Έχοντας παντρευτεί σε ηλικία μόλις 15 ετών, η 28χρονη σήμερα Ροά δεν κατάφερε να εξασκήσει ποτέ στην πατρίδα της το επάγγελμα που της άρεσε. Ωστόσο, δίπλα στη γιαγιά της έμαθε πολλές παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας της, όπως τον αγαπημένο της μουσακά, μερικές από τις πολλές παραλλαγές του κεμπάπ ή τα γλυκά που τόσο της αρέσουν.
Στα μαθήματα ελληνικών που ξεκίνησε να παρακολουθεί στην Ελλάδα, η Ροά μαγείρευε για τους συμμαθητές της, οι οποίοι ήταν αυτοί που την παρακίνησαν να ασχοληθεί επαγγελματικά.
Για ενάμιση χρόνια δούλεψε σε κέτερινγκ μέχρι που πέρυσι αποφάσισε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ μαγειρικής της Ύπατης Αρμοστείας, δίπλα στον σεφ του “Mama Roux”, Βασίλη Σπόρο. Λίγους μήνες μετά ο σεφ της έστειλε μήνυμα να δουλέψουν μαζί.
Ο σεφ Βασίλης Σπόρος, παιδί πρόσφυγα από την Ίμβρο, συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ όχι μόνο μέσω του “Mama Roux”, αλλά και με το εστιατόριο “Po’Boys”, του οποίου είναι συνιδιοκτήτης (εκεί θα μαγειρέψει μαζί με τον Ιρανό Μεχρντάντ στις 19 και 21 Ιουνίου).