Site icon NewsIT
09:26 | 26.07.21

Αθηνά Λινού: Ακόμα και οι ανεμβολίαστοι νέοι μπορεί να πεθάνουν

Γαλλία
Newsit Newsroom

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς και τον εμβολιασμό

Όπως είπε η κ. Αθηνά Λινού, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, σημείωσε πως τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται διαρκώς, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προχωράει σε εμβολιασμό. Η ίδια μάλιστα εκτίμησε πως αυτός είναι ο λόγος που αναμένουμε νέες διασωληνώσεις ακόμα και θανάτους. 

Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως το 95% όσων διασωληνώνονται είναι ανεμβολίαστοι.

Ανέφερε, δε, πως ενώ ο δείκτης θετικότητας βρισκόταν στο 1 πλέον βρίσκεται στο 3-4, ενώ σημείωσε πως αυτή την στιγμή ο ανεμβολίαστος πληθυσμός (σ.σ. που νοσεί) είναι κατά 75% νεώτεροι άνθρωποι και το 25% είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

 

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι».

Αναφέρθηκε και σε όσους χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση και σημείωσε ότι η σκέψη μέχρι στιγμής είναι μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα και πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού».

Μίλησε τέλος για τον εμβολιασμό των παιδιών λέγοντας ότι στις ΗΠΑ εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες.

Λουκίδης: Λιγότερο από το 2% των εμβολιασμένων βρίσκεται σε ΜΕΘ

Ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την πορεία του κορονοϊού. Ο ίδιος ανέφερε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, εμβολιασμένοι είναι το 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%.

Σημείωσε πως: «Υπάρχουν και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το πούμε, όπως υπήρχαν και όταν εμβολιάζαμε έναντι της γρίπης. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι, υπάρχουν σε όλες την Ευρώπη».

Διευκρίνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, ποιο εμβόλιο έκαναν ή αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη μέγιστη δράση του εμβολιασμού.

Επανέλαβε πως τα στοιχεία δείχνουν για παράδειγμα ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσο και λίγο λιγότερο το σκεύασμα της AstraZeneca. Σχετικά με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson συζητείται στην επιστημονική κοινότητα εάν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

«Όταν υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι αρκετά επιθετικές πρέπει να προσαρμοστεί απέναντι σε αυτές», σημείωσε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version