Ελλάδα

Αβαθμολόγητα χιλιάδες γραπτά των πανελλαδικών

Στον αέρα βρίσκεται το 30% των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω της αποχής των καθηγητών από τη διόρθωση. Συνεχίζεται η αποχή των βαθμολογητών.

 

Μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ να συνεχιστεί έως και την Παρασκευή η αποχή από τη βαθμολόγηση, είναι πλέον σίγουρο ότι οι μαθητές φέτος δεν πρόκειται να πάρουν τους βαθμούς τους έως το τέλος του μήνα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
 
Η διαδικασία της βαθμολόγησης θα ολοκληρωνόταν αύριο, αλλά τώρα θα υπάρξει καθυστέρηση, άγνωστο για πόσο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα ακολουθήσουν οι καθηγητές τις επόμενες ημέρες.
 
Πέρσι οι βαθμοί είχαν αναρτηθεί στα λύκεια στις 24 Ιουνίου, αλλά φέτος αυτό δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τις αρχές Ιουλίου, με δεδομένο ότι αφού ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση θα πρέπει να γίνει και η διασταύρωση των στοιχείων για τυχόν λάθη.
 
Σύμφωνα με το “Εθνος” οι πρόεδροι των βαθμολογικών κέντρων εκτιμούν ότι δεν έχει βαθμολογηθεί περίπου το 30% των τετραδίων και κυρίως σε μαθήματα όπως Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά και Λογοτεχνία, ενώ δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά ούτε και η αναβαθμολόγηση. Συνολικά τα βαθμολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα είναι 28, εκ των οποίων τα 10 στην Αττική, όπου διορθώνονται τα γραπτά από τα λύκεια της περιφέρειας.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει σε εννέα βαθμολογικά κέντρα της Αττικής και σε ορισμένα στην Πάτρα, την Κρήτη και την Ηλεία.
 
Μετά την απόφαση για παράταση της αποχής των εκπαιδευτικών στα βαθμολογικά κέντρα, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η απόφαση αδικεί τους μαθητές, αλλά αδικεί και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα».
 
 
Τα μαθήματα στα οποία καθυστερεί η βαθμολόγηση
 
1. Λογοτεχνία
2. Λατινικά
3. Αρχαία Ελληνικά
4. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
5. Αναβαθμολογήσεις σε όλα τα μαθήματα
 
 
Οι μειώσεις στις αμοιβές των εμπλεκόμενων καθηγητών στις εξετάσεις κυμαίνονται από 5% έως 63%. Οι βαθμολογητές φέτος αμείβονται με 2 ευρώ το γραπτό από 2,10 ευρώ πέρυσι, ενώ τα μέλη των επιτροπών συγκέντρωσης δικαιολογητικών υποψηφίων αμείβονται με 300 ευρώ από 806 ευρώ. Στους επιτηρητές οι αμοιβές μειώνονται κατά 29,6% (από 17 ευρώ σε 14 ευρώ), στα μέλη λυκειακών επιτροπών κατά 20% (από 338 ευρώ σε 270 ευρώ), στα μέλη επιτροπών βαθμολογικών κέντρων κατά 29,5% (από 709 ευρώ σε 500 ευρώ), σε εκπαιδευτικούς και διοικητικούς που υποβοηθούν το έργο των βαθμολογικών κέντρων κατά 38% (από 19,3 ευρώ/ημέρα σε 12 ευρώ/ημέρα), ενώ στους εξεταστές – βαθμολογητές στις ειδικές κατηγορίες μαθητών κατά 20% (από 33,3 ευρώ/ημέρα σε 26,7 ευρώ/ημέρα).
 
Η αγωνία όμως των μαθητών μεγαλώνει. Κανείς δεν φαίνεται να τους λαμβάνει υπόψη όπως λένε οι ίδιοι οι μαθητές.
 
Όπως δήλωσε στο “Έθνος” ο 18χρονος Μίλτος Λαγογιάννης: «Πρόκειται για κάτι που αφορά τους καθηγητές και όχι τους μαθητές και θα μπορούσαν να το κάνουν από τη νέα σχολική χρονιά. Αισθανόμαστε ότι έτσι παίζουν με την αγωνία μας. Πιστεύω ότι έχω πάει καλά σε σχέση με τη δυσκολία των θεμάτων που μπήκαν. Όμως μέσα στην οικογένεια υπάρχει γενικά μια αναστάτωση. Οι γονείς μου σκέφτονται πως, αν δεν εισαχθώ στο Πανεπιστήμιο και χρειαστεί να ξαναπάω φροντιστήριο, θα πρέπει να το ξέρουν ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Αν χρειαστεί να πάω σε κάποια ιδιωτική σχολή, θέλουν να ξέρουν το κόστος από τώρα ή να διαθέσουν αλλού τα χρήματα, αφού βέβαια δεν μας περισσεύουν».
 
Ποιος όμως θα δώσει τις απαντήσεις στους χιλιάδες μαθητές που περιμένουν τώρα με αγωνία πότε θα αποφασίσουν να διορθώνουν τα γραπτά τους; Για την ώρα κανείς.
 
 
Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα