Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα Μετανάστευσης, τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα.
Ο διάλογος: «Κύριε Επίτροπε, η κυβέρνησή μας κάνει κάθε προσπάθεια ώστε τα μέτρα αυτά τα οποία απεφασίσθησαν σε συνέχεια των ήδη αποφασισθέντων μέτρων, να υλοποιηθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε υποδεχόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
«Βεβαίως, θα πρέπει να πω ότι αναμένουμε και αξιώνουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Αναμένουμε τη συνέχιση της βοήθειας η οποία ήδη υπάρχει και την οικονομική και την υλικοτεχνική,αλλά και την ηθική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στο μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία με τις συνεχώς αυξανόμενες εισροές των προσφύγων και των μεταναστών. Ζήτημα, το οποίο όπως κατανοείτε δεν είναι δυνατόν μόνη να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία χωρίς την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η κ.Θάνου.
«Κυρία Πρόεδρε, χθες είχα την ευκαιρία να δηλώσω δημόσια για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι κοντά της και συμφωνώ με αυτά που είπατε», ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος και ενημέρωσε την πρωθυπουργό ότι «είναι θέμα τεσσάρων-πέντε ημερών, με την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης συνεργασίας μας, την ανακοίνωση της διαχειριστικής αρχής μέχρι τις 14 του μηνός και τα υπόλοιπα που αποφασίσαμε με τους συναρμόδιους υπουργούς, να ανοίξει ο δρόμος για άμεση καταβολή καταρχήν 33 εκατομμυρίων ευρώ στις 15 Σεπτεμβρίου και από εκεί και πέρα συνεχίζεται η καταβολή των υπόλοιπων ποσών,αλλά και εκείνων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων. Το συνολικό ποσό είναι της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και βέβαια θα ακολουθήσει ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση με βάση όμως το έργο που παράγεται. Και το έργο που παράγεται είναι στα χέρια δημόσιων και διοικητικών αρχών που και τις ενθαρρύναμε και τους αναγνωρίσαμε το σημαντικό ρόλο που επιτελούν, κυρίως τα στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας, αλλά και με την τεχνική βοήθεια και την ενίσχυση των ελληνικών υπηρεσιών, με προσωπικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες,αλλά και με μέσα που αυτές θα διαθέτουν στα πλαίσια της αλληλεγγύης, που όπως γνωρίζετε ως διαπρεπής νομικός δεν είναι μόνο ηθική έννοια αλλά και νομική διότι προκύπτει μέσα από τις συνθήκες της ΕΕ».
«Στόχος και της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον αυτής της βραχύβιας κυβέρνησης η οποία μέσα στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στόχος λοιπόν της κυβέρνησης αυτής είναι αφενός μεν να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη βοήθεια η οποία έρχεται από την ΕΕ, ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να μπορέσουν να ελαφρυνθούν από αυτό το βάρος που υφίστανται,αλλά και συγχρόνως μέσα στο γενικότερο ελληνικό πνεύμα του αλτρουισμού και της αλληγεγγύης να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισρέουν στη χώρα μας», είπε ακόμη η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ