Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Φυματίωση: Αυξήθηκαν στην Ελλάδα τα κρούσματα και οι θάνατοι

Φυματίωση: Αυξήθηκαν στην Ελλάδα τα κρούσματα και οι θάνατοι
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μπορεί οι θάνατοι και τα κρούσματα από φυματίωση στην Ευρώπη να έχουν μειωθεί, δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο και στην χώρα μας.

Ραγδαία αύξηση παρουσίασε το 2023 η φυματίωση σε πολλές περιοχές του κόσμου, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 30 ετών, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το 2023 καταγράφηκαν περισσότερα από 8,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα της νόσου. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 1995, όταν ο ΠΟΥ άρχισε την επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων. Είναι επίσης αυξημένος κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με τα κρούσματα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (το 2022).

Επιπλέον, 1,25 εκατομμύρια ασθενείς έχασαν το 2023 τη ζωή τους από φυματίωση, επαναφέροντας τη νόσο στην κορυφή της λίστας με τα πιο θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα. Τη θέση αυτή είχε χάσει από την COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας. Οι θάνατοι από φυματίωση το 2023 είναι σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους που προκάλεσε το AIDS την ίδια χρονιά.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η πνευμονοπάθεια εξακολουθεί να προσβάλλει δυσανάλογα τους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής και του Δυτικού Ειρηνικού. Στην πραγματικότητα, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Φιλιππίνες και Πακιστάν είχαν πάνω από τα μισά κρούσματα του 2023.

«Το γεγονός ότι η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει και να αρρωσταίνει τόσο πολλούς ανθρώπους είναι εξοργιστικό, όταν έχουμε τα εργαλεία για να την προλάβουμε, να την ανιχνεύσουμε και να την θεραπεύσουμε», δήλωσε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τα αναλυτικά δεδομένα της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν και περιοχές στον κόσμο παρατηρείται σημαντική μείωση σε κρούσματα και θανάτους σε σύγκριση με το 2015. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, όπου τα κρούσματα μειώθηκαν πάνω από το ένα τέταρτο.

Την μείωση αυτή, όμως, δεν ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που απαρτίζουν την περιφέρεια αυτή. Στην Ελλάδα καταγράφηκε το ίδιο χρονικό διάστημα αύξηση κατά περισσότερο από 10% σε κρούσματα και θανάτους.

Ειδικότερα, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, που απαρτίζεται από 53 κράτη, νόσησαν το 2023 από φυματίωση 225.000 άνθρωποι. Επιπλέον έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 22.500 ασθενείς. Σε σύγκριση με το 2015 τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν σε:

Μείωση στα κρούσματα κατά 27%

Μείωση στους θανάτους κατά 38%

Στην Ελλάδα όμως τα κρούσματα του 2023 υπολογίζονται σε 540, με 45 από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους. Σε σύγκριση με το 2015 οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε:

Αύξηση στα κρούσματα κατά 11%

Αύξηση στους θανάτους κατά 11%

Και η ανθεκτική φυματίωση

Ο ΠΟΥ τονίζει επίσης στην έκθεσή του ότι μείζον πρόβλημα δημοσίας υγείας εξακολουθεί να αποτελεί η ανθεκτική φυματίωση.

Υπολογίζεται ότι πέρυσι τουλάχιστον 400.000 ασθενείς πάλεψαν με νόσο ανθεκτική σε ένα ή περισσότερα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Εν τούτοις, λιγότεροι από 2 στους 5 διαγνώσθηκαν και υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Στη χώρα μας, από τα 540 κρούσματα τα 14 ήταν ανθεκτικά.

Η φυματίωση προκαλείται από βακτήριο που μεταδίδεται αερογενώς. Προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από αυτό, αλλά μόνο το 5-10% εκδήλωσαν συμπτώματα. Όσοι δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν το βακτήριο σε άλλους.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις