Μια σειρά γεγονότων και φυσικά η έλλειψη του κεντρικού σχεδιασμού, ήταν οι αιτίες για να φτάσει η χώρα να θρηνεί 81 ανθρώπους από τις καταστροφικές φωτιές.
Εν έτει 2018, η χώρα μας θρηνεί 81 ψυχές. 81 ανθρώπους που πέθαναν ή πνίγηκαν, μέσα ή έξω από τα σπίτια τους, σε πολλές περιοχές της Αττικής. από τις φωτιές που έκαιγαν ανεξέλεγκτες για ώρες, την Δευτέρα, 23.07.2018.
Ειδικά στο Μάτι, όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι νεκροί, επικράτησε το απόλυτο αλαλούμ! Καμία εκκένωση της περιοχής δεν έγινε, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν πως κανείς δεν τους ενημέρωσε πως πλησίαζε η φωτιά! Όταν το αντιλήφθηκαν, ήταν πλέον αργά.
Το παράδειγμα της υποδειγματικής -σε οργάνωση και ταχύτητα- εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, στέκει “φωτεινό”. Ο Δήμος Αθηναίων, υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι συγκεκριμένες κατασκηνώσεις έδωσε μαθήματα οργάνωσης και περισσότερα από 600 μικρά παιδιά απομακρύνθηκαν έγκαιρα και λίγες ώρες μετά βρίσκονταν κοντά στα συγγενικά τους πρόσωπα.
Αντιθέτως, στο Μάτι για παράδειγμα, η εκκένωση δεν έγινε ποτέ και δεκάδες ανθρώπινες τραγωδίες γράφτηκαν και δεν θα ξεχαστούν ποτέ…
Τα… δεν της τραγωδίας με τις φωτιές
Η κρατική μηχανή εμφανίστηκε… παντελώς ξεκούρδιστη και για μια ακόμη φορά θρηνούμε νεκρούς. Και όχι μόνο αυτό. Δεν γνωρίζουμε καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Δεν υπάρχει επίσημη λίστα. Κατά την διάρκεια διασώσεων, δεν υπήρχε καταγραφή από τους αρμόδιους φορείς για να γνωρίζουμε ποιοι σώθηκαν και ποιοι ακόμη αγνοούνται. Είναι φυσικά πολύ πιθανό στις άτυπες λίστες των αγνοουμένων να συμπεριλαμβάνονται και οι νεκροί…
Μόλις χθες, Τρίτη 24.07.2018, δηλαδή μια ολόκληρη μέρα μετά τις φωτιές, η Πυροσβεστική ενημέρωσε επισήμως πως οι συγγενείς αγνοουμένων πρέπει να καλούν στο 199.
Δεν υπάρχει επίσης λίστα τραυματιών. Που σημαίνει πως οι συγγενείς ανθρώπων που επλήγησαν από τις φωτιές, πρέπει να πηγαίνουν σε τέσσερα και πέντε νοσοκομεία για να μάθουν νέα!
Δεν έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο διαχείρισης της κρίσης, για τον απόλυτο συντονισμό των εμπλεκομένων Αρχών.
Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ η ευρωπαϊκή γραμμή έκτακτης ανάγκης, το 112. Μέσω αυτής, θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί οι πολίτες στο Μάτι να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά και με ένα sms να ενημερωθούν πώς και από πού θα μπορούσαν να φύγουν…