Επτά μέτρα, που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης των επιπτώσεων από σεισμό, αναβάθμισης του κτιριοδομικού πλούτου της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και ασφάλειας του αστικού περιβάλλοντος, και ταυτόχρονα δίνουν ώθηση στην οικονομία μέσω του κατασκευαστικού κλάδου, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, κατά την ομιλία του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) από σήμερα, 5, έως και μεθαύριο, 7 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Helexpo, στο Μαρούσι.
Όπως τόνισε ο κ. Στασινός, τα συγκεκριμένα μέτρα «δεν περιορίζονται μόνο στην αντισεισμική προστασία κτιρίων, αλλά καλύπτουν όλα τα δομήματα, μνημεία, γέφυρες και τεχνικά έργα, φράγματα και άλλα πολλά» και έχουν ήδη κατατεθεί ως προτάσεις τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση, με ολοκληρωμένη οικονομική, τεχνική και νομοθετική τεκμηρίωση.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ενδεικτικά ότι ένα από τα προτεινόμενα μέτρα, που αφορά την παροχή μόνιμων οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων, βρίσκεται ήδη σε προσχέδιο, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και θα προωθηθεί νομοθετικά άμεσα. Είπε ακόμη ότι έχει ωριμάσει στο υπουργείο Υποδομών η διαπίστωση ότι είναι αναγκαίο τόσο το Μητρώο Υποδομών, όσο και ο κατά το δυνατόν αντικειμενικός προγραμματισμός των έργων, πρόταση επίσης του ΤΕΕ.
Τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Στασινός είναι:
1. Έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με άμεσο πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δομικής τρωτότητας.
2. Ταυτότητα Κτιρίου και προσεισμικός έλεγχος ιδιωτικών κτιρίων.
3. Μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό.
4. Σύνδεση προγραμμάτων σεισμικής ενίσχυσης και ενεργειακής εξοικονόμησης.
5. Ανακατασκευή κενών, παλαιών και διατηρητέων κτιρίων.
6. Ψηφιακή Τράπεζας Γης και μηχανισμός ανακατασκευής των προσόψεων διατηρητέων κτηρίων.
7. Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής.