Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαρακτηριζονται ως «επανάσταση στην έρευνα, διάσωση, ασφάλεια και παρατήρηση», με πολύ χαμηλό κόστος και κινδύνους, που θεωρείται ότι θα προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην αποστολή των δύο Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και όπου χρειαστεί. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛΑΣ, είναι συνολικά έξι, ενώ ένα σύστημα με τέσσερα κομμάτια διαθέτει η Πυροσβεστική.
Από τα έξι «drones» της ΕΛΑΣ, τα τρία είναι μικρά αεροπλανάκια τηλεκατευθυνόμενα, τα οποία αποκτήθηκαν την άνοιξη του 2014 και τα άλλα τρία που έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, αποκτήθηκαν επί υπουργίας Νίκου Τόσκα, στα τέλη του 2015. Μέχρι τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη χρήση τους, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται. Τα συγκεκριμένα μέσα είναι κατασκευής Ισραήλ, όπου έγινε και η εκπαίδευση των χειριστών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα τρία μικρά “drones”, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν τη δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών. Εκείνα όμως που είναι εντυπωσιακά είναι τα τρία μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να πάρουν καύσιμο και έχουν δυνατότητα πτήσης μέχρι και 20 ώρες συνεχόμενες και κάλυψη ακτίνας περίπου 80 χιλιομέτρων, σε όποιο ύψος θέλουν οι χειριστές.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που το κατευθύνει από το έδαφος.
Τα “drones” των δύο Σωμάτων υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κ.λπ.), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που είναι της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όλα τα drones θα χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση των δασών, καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, που ξεκινάει επίσημα από την 1η Μαΐου.
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ