Η χώρα μας είναι γεμάτη μαγευτικά τοπία και τοποθεσίες που προκαλούν θαυμασμό για την φυσική ομορφιά τους και μπορούν προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη αισθήματα ευφορίας και γαλήνης.
Οι υποχρεώσεις και η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να μας έχουν καταβάλλει, οπότε μια μικρή απόδραση είναι, αναμφίβολα, μια έξυπνη επιλογή για να αλλάξουμε παραστάσεις και να γεμίσουμε μπαταρίες.
Σ’ αυτό το κείμενο έχουμε συγκεντρώσει τις πέντε πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα, που μοιάζουν να είναι πίνακες ζωγραφικής.
Λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται 25χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800μ. και απέχει 325χλμ. από την Αθήνα. Το τοπίο είναι ιδανικό για κάθε επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει την φύση και να κάνει, παράλληλα, αθλητικές δραστηριότητες.
Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημο της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της στην αρχή του ποταμού Ταυρωπού.
Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 επισκέφθηκε την γενέτειρά του, όπου είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες από συνεχείς βροχοπτώσεις. Βλέποντας το σημείο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», έτσι πήρε και το γνωστό όνομα της.
Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, διαδρομές με ποδήλατο μέσα στη λίμνη ή γύρω από αυτήν, καγιάκ, σπορ βουνού, ιππασία, καθώς και για περιπάτους στις κατάφυτες πλαγιές από έλατα και οξιές που καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά.
Λίμνη Κερκίνη
Aν και η λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή, εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Απέχει 35 χλμ. από Σέρρες και 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.
Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και τα γριβάδια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση.
Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους. Επίσης, στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.
Λίμνη Σκρα
Η Λίμνη Σκρα είναι μια καταγάλανη λίμνη που βρίσκεται στο χωριό Σκρα, στο νομό Κιλκίς, στις πλαγιές του όρους Πάικο. Η λίμνη είναι γνωστή και ως η «Γαλάζια λίμνη της Ελλάδας», λόγω του χρώματος και της διαύγειας του νερού της.
Η λίμνη δημιουργήθηκε από τη συσσώρευση του νερού που προέρχεται από τους καταρράκτες του ρέματος Κοτζά-Ντερέ, που είναι επίσης ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα της περιοχής.
Η πλούσια βλάστηση στις βουνοκορφές, το ξύλινο γεφυράκι που θα χρειαστεί να διανύσετε για να φθάσετε στο σημείο, και ο ήχος από τους καταρράκτες συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό λες και βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό μέρος.
Βόλβη
Η λίμνη Βόλβη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα και βρίσκεται μόλις 35 χλμ. μακριά από τη Θεσσαλονίκη και 8 χλμ. από τον Στρυμονικό Κόλπο. Μαζί με την παρακείμενη λίμνη Κορώνεια, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.
Η Βόλβη έχει έκταση 70,8 τ. χλμ. και είναι λίμνη βαθιά, γεμάτη ψάρια και φιλοξενεί σπάνια είδη όπως η γελάρτζα και το λακόψαρο, αλλά και τη λιπαριά, η οποία είναι είδος ενδημικό και δεν ζει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η πλούσια ιχθυοπανίδα του υγροτόπου περιλαμβάνει 24 διαφορετικά είδη ψαριών και 254 είδη πτηνών.
Η ονομασία της λίμνης προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Βόλβη ονομαζόταν η Νύμφη με την οποία ο Ηρακλής απέκτησε έναν γιο, τον Ολύνθο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νύμφη Βόλβη ζούσε στα νερά της και την προστάτευε. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη λίμνη και τις διαφορετικές οπτικές του υγροτόπου από κάθε σημείο των 54 χιλιομέτρων της ακτογραμμής της.
Πρέσπες
Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας απλώνεται επιβλητικά η ομορφιά της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας. Μια τεράστια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Νομού Φλώρινας, που συνορεύει ανατολικά με τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, δυτικά με το όρος Βροντερό, νότια με τις κατάφυτες πλαγιές του Τρικλάριου και από τον μακρινό βόρειο ορίζοντα με τα βουνά της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Μεγάλη Πρέσπα, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853 μ., έχει μέγιστο βάθος 50 μ. και καλύπτει έκταση 288 τ.χλμ. Το σημείο είναι γνωστό και ως τριεθνές, αφού το 22% ανήκει στην Ελλάδα, το 60% στην Βόρεια Μακεδονία και το 18% στην Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 44 τ.χλμ. και ένα πολύ μικρό τμήμα της ανήκει στην Αλβανία. Περισσότερα από 100 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία σώζονται σήμερα σε όλη την περιοχή των Πρεσπών και στις τρεις χώρες.
Η Μεγάλη Πρέσπα είναι 10 μ. χαμηλότερα από τη Μικρή Πρέσπα. Δέχεται τα νερά της Μικρής Πρέσπας, με την οποία συνδέεται μέσω στενής λωρίδας γης – ισθμού, στην περιοχή Κούλα, μήκους 4 μ. και πλάτους 200-1000 μ. Είναι αισθητά βαθύτερη από τη Μικρή Πρέσπα και επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Αχρίδα που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Οι Πρέσπες ξεχωρίζουν για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα τους, αφού στο σημείο υπάρχουν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, αλλά και περισσότερα από 1300 είδη φυτών.