Site icon NewsIT
20:54 | 29.11.15

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις – “Ψαλίδι” και στις κύριες!

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις – “Ψαλίδι” και στις κύριες!
Newsit Newsroom

- Μειώσεις από 2% έως 30% προβλέπεται να επιβληθούν σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. - Η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν, περίπου 692.000, λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 – 270 ευρώ και μετά τις μειώσεις το ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 195 ευρώ. - Μεγάλες αποκλίσεις, άνω του 20%, στις αποδοχές τους αναμένεται να δουν κυρίως συνταξιούχοι πρώην “ευγενών” ταμείων, πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και των μηχανικών. - Το βάρος των περικοπών στις κύριες συντάξεις θα πέσει στους συνταξιούχους κυρίως των “ευγενών” ταμείων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και δημοσιογράφων) 

Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως 30% προβλέπεται να επιβληθούν σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο μείωσης της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις κατά 800 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό θα προέλθει από τη μείωση των συντάξεων κατά 243 εκατ. ευρώ, τη χρήση των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά και από την αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 150 ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν 243 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν, περίπου 692.000, λαμβάνει επικουρικές συντάξεις από 150 – 270 ευρώ και μετά τις μειώσεις το ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 195 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων είναι στα 169 ευρώ.

Μεγάλες αποκλίσεις, άνω του 20%, στις αποδοχές τους αναμένεται να δουν κυρίως συνταξιούχοι πρώην “ευγενών” ταμείων, πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και των μηχανικών.
Θα θιγούν κυρίως οι συνταξιούχοι ναυτικοί πράκτορες, οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και τον τουρισμό, οι μηχανικοί, οι πρώην εργαζόμενοι της τράπεζας ΕΤΒΑ, τη πρώην Τράπεζας Πίστεως, της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και οι εμποροϋπάλληλοι, καθώς οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους δεν αντιστοιχούν στο ύψος των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν.

Μειώσεις άνω του 10% θα υποστούν οι συνταξιούχοι χημικοί, οι πρώην εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση, οι πρώην δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ). Τις μικρότερες μειώσεις, κάτω από 10%, αναμένεται να δουν στις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 1,638 εκατομμύρια συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως επικουρική σύνταξη μικρότερη των 500 ευρώ, ενώ μόλις 10.746 είναι οι δικαιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις από 500 έως 3.000 ευρώ.
Το σχέδιο που αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στους δανειστές προβλέπει την άντληση 200. εκατ. ευρώ ετησίως από την περιουσία του ΕΤΕΑ, αλλά και περίπου 350 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το κουαρτέτο εμφανίζεται διαλλακτικό στην αύξηση των εισφορών κατά μισή μονάδα για τους εργαζόμενους και κατά μισή μονάδα για τους εργοδότες.

“Μαχαίρι” και στις κύριες συντάξεις

Αρνητικοί με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για τις κύριες συντάξεις κατά μία μονάδα εμφανίζονται οι δανειστές, με αποτέλεσμα το βάρος των περικοπών να πέφτει στους συνταξιούχους κυρίως των “ευγενών” ταμείων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και δημοσιογράφων), με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, και τους περίπου 260.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που λαμβάνουν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 220 ευρώ τον μήνα στις συντάξιμες αποδοχές τους. Σημαντικές μειώσεις αναμένονται και για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, ενώ πολύ μικρότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι περικοπές για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος θα επιμείνει στην καταβολή εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, μετά και τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μην αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να μην αλλοιωθεί η ανταποδοτικότητα στη σχέση εισφορών και παροχών.

Υπέρ της δημιουργίας ενός υπερταμείου τάσσεται η κυβέρνηση. Στο ταμείο αυτό θα ενταχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι, με την υιοθέτηση ενιαίων κανόνων εισφορών – παροχών.

Πηγή: Εφημερίδα RealNews
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version