Ελλάδα

Αυτός είναι ο κορονοϊός στην Ελλάδα! Τα ποσοστά ανά ηλικία, περιοχή και η εξέλιξη της “καμπύλης”

Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την μέχρι τώρα πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας. Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων αλλά και των διασωληνωμένων. Κρατούν τα... πρωτεία οι άνδρες.

Σημαντικά στοιχεία καταγράφει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα.

Αυτή αναφέρει τις ηλικιακές ομάδες που έχει πλήξει περισσότερο ο κορονοϊός στην χώρα μας, την μέση ηλικία των θανόντων κτλ.

Κρούσματα – Ηλικιακές ομάδες

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου στις 20/4/2020 ήταν 10. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2245 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 56.1% άνδρες. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών). Η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα στους προσβεβλημένους ασθενείς είναι σταθερά στην Ελλάδα η ομάδα 40-64 ετών, η οποία συγκεντρώνει το 44% των περιστατικών και συγκεκριμένα τα 957 από τα 2.245 κρούσματα της νόσου COVID-19. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών με το 30,8% των κρουσμάτων, ήτοι 670 κρούσματα και τέλος η ομάδα των ηλικιωμένων από 65 ετών και άνω με το 21,6% των κρουσμάτων, δηλαδή 469 από τα 2.245 συνολικά κρούσματα.

Προβάδισμα σε αριθμό νοσούντων έχουν οι άνδρες με τις ηλικίες 40-64 να εμφανίζουν τα περισσότεροα κρούσματα. Σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα οι άνδρες αποτελούν το 44,7% των περιστατικών, έναντι των γυναικών που αποτελούν το 43, 1%. Από το σύνολο των 2245 κρουσμάτων, 571 (25.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 950 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Θάνατοι

Οι νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στις 20/4/2020 ήταν 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 116 θάνατοι. (Από το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα προστέθηκαν ακόμη τρεις θάνατοι, δηλαδή 119 στο σύνολο).

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών). Αντίθετα με τα κρούσματα, η ομάδα των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών έχει το προβάδισμα στους θανάτους, συγκεντρώνοντας το 74,1% των θανατηφόρων περιστατικών.

Στις ίδιες ηλικίες, το 74% των θανόντων, δηλαδή τα 86 από τα 116 θύματα του ιού είναι άνδρες, έναντι του 26 γυναικών.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

Πτώση παρουσιάζει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Από τους 60 στο σύνολο οι 46 ειναι άνδρες (76.7%) και οι 13 γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Δείτε αναλυτικά την ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η επιδημική καμπύλη των κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα). Η επιδημική καμπύλη είναι πλέον σχεδόν ευθεία.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 54344 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3079 (5.7%) ήταν θετικά.

Δείτε το σχεδιάγραμμα με τα θετικά, έναντι των αρνητικών δειγμάτων που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναφοράς όλης της χώρας:

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα