Site icon NewsIT
12:53 | 01.12.15

Bitcoin: Το βιβλιοπωλείο, το κομμωτήριο και το ποδηλατάδικο που δέχονται το ψηφιακό νόμισμα!

Bitcoin: Το βιβλιοπωλείο, το κομμωτήριο και το ποδηλατάδικο που δέχονται το ψηφιακό νόμισμα!
Newsit Newsroom

To bitcoin μπήκε στην ζωή μας απότομα από χθες όταν μάθαμε ότι χάκερς εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση σε ελληνικές τράπεζες ζητώντας λύτρα σε bitcoins.

 Όμως, υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι είναι πιο εξοικειωμένοι με το νέο αυτό νόμισμα από όλους εμάς και μάλιστα κάνουν καθημερινά τις συναλλαγές τους με αυτό. Τα καταστήματα που δέχονται στην Ελλάδα bitcoins δεν είναι πολλά αλλά όπως και να το κάνει κανείς είναι μπροστά από την εποχή τους.

Το πρώτο ATM με bitcoins ή μάλλον BTM βρίσκεται στο Μενίδι στο βιβλιοπωλείο Ορίζοντες. Εκεί, μπορείτε να αγοράσετε bitcoins με τρείς τρόπους. Δείτε βήμα – βήμα πως μπορείτε να το κάνετε αυτό:

Εκτός όμως από το βιβλιοπωλείο Ορίζοντες που έχει και το δικό του ATM ή πιο σωστά BTM υπάρχουν και καταστήματα που δέχονται συναλλαγές σε bitcoins. Όπως το κομμωτήριο Extravagant στη Νέα Ερυθραία. Ο υπεύθυνος του καταστήματος εξηγεί στο newsit.gr πως μπορεί κανείς να πληρώσει στο κομμωτήριο με bitcoins.

Το newsit.gr εντόπισε και ένα μαγαζί με ποδήλατα και αξεσουάρ ποδηλάτων στο Μαρούσι. O ιδιοκτήτης του Bike Lounge εξήγησε ότι ακριβώς επειδή είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό το ψηφιακό αυτό νόμισμα έτσι και αποφάσισε να δέχεται συναλλαγές με αυτό το νόμισμα. Είπε ακόμα ότι μπορεί να μην είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν το bitcoin αλλά τόνισε ότι το έκανε γιατί είναι ένας τρόπος συναλλαγής στον οποίο πιστεύει. 

 Τι είναι ακριβώς το bitcoin

 Το bitcoin είναι ουσιαστικά… χρήμα. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό συνάλλαγμα και για να το πούμε πιο απλά, τα bitcoins είναι νομίσματα τα οποία μπορεί ο καθένας να στείλει μέσω του διαδικτύου. Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές, ο όρος δεν είναι άγνωστος, αφού ήδη εδώ και αρκετούς μήνες, στα sites ηλεκτρονικών αγορών, εκτός από την τιμή σε ευρώ (ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) για την αγορά κάποιου προϊόντος, εμφανίζεται και η τιμή του σε bitcoins.

Σχετικά με την αγοραστική αξία, αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως σήμερα, ένα bitcoin ισούται με το ποσό των 354,20 ευρώ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Οι υποστηρικτές αυτής της νέας μεθόδου ανταλλαγής χρήματος μέσω του διαδικτύου, εντοπίζουν κάποια πλεονεκτήματα, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών. Μία από αυτές είναι το ότι τα bitcoins μεταφέρονται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του δικτύου, χωρίς πρώτα να “περνούν” από οποιαδήποτε τράπεζα. Ποια είναι τα “συν” εδώ;

– Το ότι οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι.
– Το ότι τα bitcoins μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα.
– Το ότι ο λογαριαμσός σας δεν μπορεί να δεσμευτεί.
– Το ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή όρια αυθαιρεσίας.

Πως λειτουργεί

Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος στα οποία μπορεί ο καθένας να αγοράσει και να πουλήσει bitcoins, με αντάλλαγμα ευρώ, δολάρια και άλλα νομίσματα. Τα bitcoins που θα αγοράσετε κρατούνται στο “ψηφιακό πορτοφόλι”, το οποία φυσικά μπορεί κανείς να διαχειρίζεται μέσω του κινητού του τηλεφώνου, του tablet  ή του υπολογιστή.

Ο χρόνος είναι ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα, αφού η αποστολή bitcoins χρειάζεται τόσο χρόνο όσο ένα απλό email. Το δίκτυο bitcoin έχει ένα “δίχτυ ασφαλείας” που αποτελείται από ιδιώτες, που αποκαλούνται “miners”. Οι miners επιβραβεύονται με νέα bitcoins ούτως ώστε να επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές.

Μετά την επιβεβαίωση, οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα διαφανές δημόσιο αρχείο, ενώ το λογισμικό είναι “ανοιχτού κώδικα”, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας έχει την δυνατότητα να επιθεωρήσει τον κώδικα.

“Επισήμως εμπόρευμα”

“Το bitcoin είναι επισήμως εμπόρευμα, όπως το αργό πετρέλαιο ή το σιτάρι”. Αυτό ανέφερε η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC), σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η CFTC ανακοίνωσε στα τγέλη του Σεπτεμβρίου του 2015 ότι κινήθηκε νομικά κατά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και ότι παράλληλα προχώρησε σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής για τη διευκόλυνση διαπραγμάτευσης συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης στην πλατφόρμα του.

Με την εντολή αυτή, η CTFC για πρώτη φορά κρίνει ότι το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ορίζονται ορθώς ως εμπορεύματα“, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.

Ενώ οι παράγοντες της αγοράς συζητούν εδώ και καιρό εάν το Bitcoin θα μπορούσε να οριστεί ως εμπόρευμα και η CFTC εδώ και καιρό εξετάζει εάν το εικονικό νόμισμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της, οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης είναι ενδεχομένως πολλές.

Με την κίνηση αυτή, η CFTC αναγνωρίζει την αρμοδιότητά της να έχει την εποπτεία της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης, η οποία θα υπόκειται πλέον σε κανονισμούς της επιτροπής.

Σε περίπτωση παρατυπιών, όπως στη χειραγώγηση προθεσμιακών συμβολαίων, η CFTC θα είναι σε θέση να απαγγέλλει κατηγορίες κατά αυτών που ενήργησαν παράτυπα. Εάν μια εταιρία θέλει να λειτουργήσει μια πλατφόρμα συναλλαγών για παράγωγα ή προθεσμιακά συμβόλαια Bitcoin, θα χρειαστεί να εγγραφεί ως μηχανισμός εκτέλεσης συμβάσεων ανταλλαγής (swap execution facility) ή ως καθορισμένη αγορά συμβολαίων. Και η Coinflip – η εταιρία κατά της οποίας στρέφονται οι νομικές ενέργειες της CFTC – δεν είναι η μοναδική που παρέχει πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση του Bitcoin.

“Ενώ υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω από το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα, η καινοτομία δεν αποτελεί δικαιολογία για εκείνους που δρουν στο χώρο αυτό για να μην ακολουθούν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στις αγορές παραγώγων επί εμπορευμάτων,” δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Έιταν Γκόελμαν, επικεφαλής του τμήματος επιβολής κανονισμών της CFTC.

Η Coinflip συναίνεσε στις εντολές της CFTC, αναφέρει το Bloomberg, χωρίς να παραδεχθεί ή να αρνηθεί αυτά που ισχυρίζεται ή της προσάπτει η επιτροπή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version