Site icon NewsIT
22:54 | 20.11.12

Bραβείο για τον 17χρονο Χάρη Ιωάννου τον δημιουργό του μεταλλικού γαντιού

Bραβείο για τον 17χρονο Χάρη Ιωάννου τον δημιουργό του μεταλλικού γαντιού
Newsit Newsroom

Αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, προσθέτοντας στο μέταλλο την αγάπη του για τους συνανθρώπους του, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο μαθητής Χάρης Ιωάννου κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνητό γάντι, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα.

Δύο χρόνια πριν, ο τότε 15χρονος Χάρης «συνέλαβε» την ιδέα του μεταλλικού γαντιού βλέποντας τη γιαγιά του που αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες να μην μπορεί να πιάσει ούτε το τηλεκοντρόλ. Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προς όφελος όσων έχουν ανάγκη.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να κατασκευάσει το μεταλλικό γάντι, με πολύ υπομονή και ατέλειωτες ώρες προσωπικής δουλειάς. Η συσκευή, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή, με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι. Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.

«Ήταν πολύ δύσκολο το εγχείρημα, καθώς πρόκειται για πράγματα που δεν σου μαθαίνει κανείς στο σχολείο. Καθώς ασχολούμην από μικρός με κατασκευές, αυτοσχεδίασα στον ελεύθερο χρόνο μου για να φτιάξω το γάντι αυτό» εξηγεί ο Χάρης Ιωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την εφεύρεσή του ο Χάρης Ιωάννου κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

Επόμενος στόχος του είναι να κάνει ορισμένες μετατροπές στο γάντι και στη συνέχεια, σε συνεργασία με κάποια εταιρεία, να προχωρήσει στην παραγωγή του. Απαραίτητη προϋπόθεση, αυτό να είναι να προσιτό σε όσους έχουν ανάγκη. «Η πρωτότυπη συσκευή κόστισε σε εμένα περίπου 550 ευρώ. Θέλω στην αγορά να φτάσει με κόστος 480 ευρώ» εξηγεί.

Αλλά έως την παραγωγή του γαντιού ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, που αν και δυσλεκτικός καταφέρνει να συγκεντρώνει υψηλές βαθμολογίες στο σχολείο, προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Όνειρό του είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου. Και παρόλο που υπάρχουν ήδη προτάσεις από ξένα πανεπιστήμια, ο Χάρης θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα. «Όσοι έχουν διακριθεί, επιλέγουν να αφήσουν την Ελλάδα. Εγώ θέλω να μείνω εδώ. Εξάλλου, θεωρώ ότι η Ελλάδα με βοήθησε να φτάσω εδώ που έφτασα» παρατηρεί.

Ο Χάρης Ιωάννης βραβεύτηκε με ειδική διάκριση από τη «Unicef» σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη «Στοά του Βιβλίου». Διάκριση απέσπασε και η ΕΡΤ για τους τηλεμαραθωνίους, που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη «Unicef».

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σε αυτήν βραβεύτηκαν σχολεία και μαθητές που αρίστευσαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους», που υλοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας. Τα βραβεία έλαβαν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα, που δημιούργησαν πρωτότυπες αφίσες, παραμύθια, βιβλία και εφημερίδες με θέματα σχετικά με την αγάπη, τη χαρά, την οικογένεια, το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε φαγητό και νερό, και τα άλλα δικαιώματα των παιδιών.

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Σημαντικές ανισότητες παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο σχετικά με την προστασία των παιδιών:

– 500 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά είναι άμεσα ή έμμεσα θύματα βίας

– 150 εκατομμύρια παιδιά 5-14 ετών εμπλέκονται στην παιδική εργασία

– 145 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά από τον ένα ή και τους δύο γονείς τους

– 51 εκατομμύρια παιδιά δεν καταγράφονται ληξιαρχικά κατά τη γέννησή τους

Στην Ελλάδα:

– Τα παιδιά αποτελούν ηλικιακή μειονότητα σε ένα πληθυσμό που διαρκώς γερνάει (τα παιδιά αποτελούσαν το 2011 το 17,4% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1961 ήταν 32%).

– Οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 100.000

– Οι ανήλικοι κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 439.000

– Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρίσκονταν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό

– Μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά το 21,6% είναι οικονομικά αδύναμα για διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, ενώ το 27,8% έχει υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version