Site icon NewsIT
12:41 | 25.01.17

CIA: Η ΕΣΣΔ ήθελε… “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα!

CIA: Η ΕΣΣΔ ήθελε… “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα!
Newsit Newsroom

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως από τα έγγραφα της CIA που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα. Ένα από αυτά αφορά ξανά την Ελλάδα αλλά όχι σε σχέση με την Τουρκία αλλά με τις επιδιώξεις της ΕΣΣΔ για μια ενιαία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία θα περιελάμβανε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Το έγγραφο της CIA σχετικά με τις επιδιώξεις της Σοβιετικής Ένωσης έχει ημερομηνία 22 Αυγούστου 1950. Κάνει λόγο για τις επιδιώξεις της ΕΣΣΔ για τη δημιουργία μιας ενιαίας και ανεξάρτητης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναφέρεται στην υποστηριζόμενη από τη Μόσχα ίδρυση της «Επιτροπής Ελεύθερης Μακεδονίας», η οποία θα είχε ως σκοπό και στόχο να δημιουργηθούν εξεγέρσεις σε εδάφη της Μακεδονίας αλλά και στη Γιουγκοσλαβία ώστε, τελικά, να δημιουργηθεί η «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Σοβιετική χορηγούμενη Επιτροπή “Ελεύθερη Μακεδονία”, οι Σοβιετικοί εγκαθιδρύουν κίνημα κατά του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία» είναι ο τίτλος του εγγράφου. Αναφέρεται δε πως η Επιτροπή αυτή «είναι υπό την πολιτική καθοδήγηση του σοβιετικού πρέσβη στη Σόφια» και πως η Σοβιετική Ένωση έστελνε όπλα και όχι μόνο.

Οι Σοβιετικοί φέρονται να οργάνωναν και ένοπλο κίνημα κατά του Τίτο, με αρχηγείο τα Σκόπια

«Μια χρηματοδοτούμενη από την ΕΣΣΔ Επιτροπή, η Επιτροπή “Ελεύθερη Μακεδονία”, έχει δημιουργηθεί με σκοπό να προωθήσει ταυτόχρονες εξεγέρσεις στην ελληνική και γιουγκοσλαβική Μακεδονία με στόχο μια ενιαία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θα της δοθούν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Αναφέρει επίσης πως η Επιτροπή αυτή είχε παρόμοια κινήματα στο Ράμπροβο της Γιουγκοσλαβίας, στην περιοχή του Νευροκοπίου στη Βουλγαρία και στην οδό Σοφοκλέους στη Θεσσαλονίκη. Στο τελευταίο, επικεφαλής, όπως αναφέρει το έγγραφο της CIA, ήταν κάποιος Υπατίλης.

Όσο για τις δυνάμεις της Επιτροπής; Στην Ελλάδα είχε ένοπλες ομάδες, με αυτόματα όπλα και όλμους, η οποία ενδιαφερόταν για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στη Γιουγκοσλαβία, 20.000 οπλισμένοι παρτιζάνοι, κυρίως στο Μόσταρ και το Ράμπροβο, ήταν υπό τη διοίκηση ενός πρώην ταγματάρχη του γερμανικού στρατού, ενώ στη Βουλγαρία μεραρχία του τακτικού στρατού μαζί με το πυροβολικό, κι εδώ υπό πρώην αξιωματικό του γερμανικού στρατού, δρούσε στην περιοχή του Νευροκοπίου.

Σε άλλο έγγραφο της CIA, αναφέρεται ότι ανταπόκριση από την Αθήνα στις 9 Μαρτίου 1950 έκανε λόγο για σλαβικό σχέδιο για τη δημιουργία ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους, μέσα σε ένα πλαίσιο μιας «Βαλκανικής Ομοσπονδίας», που θα εκτεινόταν από τον ποταμό Αξιό ως τα παράλια του Αιγαίου. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με την αναφορά της CIA, οργάνωνε ο τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Τσερβένκοφ και το οποίο αρχικά θα είχε πρωτεύουσα την πόλη Bitolj της Γιουγκοσλαβίας και αργότερα τη Θεσσαλονίκη, με τα νότια σύνορά του να φτάνουν ως τον Αλιάκμονα. (Δείτε το έγγραφο εδώ).

Τον Οκτώβριο του 1952, αποκαλύπτει άλλο έγγραφο της CIA, αναφερόταν πως από τον Μάρτιο του συγκεκριμένου έτους, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο έριχνε τους τόνους της προπαγάνδας για μια «Μεγάλη Δημοκρατία της Μακεδονίας» μέσα στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Ωστόσο, η «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» δεν εγκατέλειπε «το όνειρο μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας» και θεωρούσε τον Τίτο προδότη, οργανώνοντας κίνημα εναντίον του. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για δολοφονίες ανθρώπων που η οργάνωση θεωρούσε προδότες (Δείτε το έγγραφο εδώ)

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version