Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Μια βόλτα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) είναι πάντα ενδιαφέρουσα, πόσο μάλλον τον Δεκαπενταύγουστο, που παραμένει ανοιχτό, όπως και τα περισσότερα δημόσια μουσεία της χώρας.

Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το επισκεφτεί κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως για παράδειγμα:

• Για τη μόνιμη συλλογή του. Περιλαμβάνει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, από τον 3ο ως τον 20ό αιώνα, όπως φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, έργα ζωγραφικά και μικροτεχνίας, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο και είναι οργανωμένα σε συλλογές.

• Για τις περιοδικές εκθέσεις του. Αυτό το διάστημα, αξίζει να θαυμάσει κανείς από κοντά την εικόνα της «Ανάληψης» των αρχών του 15ου αιώνα που φιλοξενείται ως τον Σεπτέμβριο σε ειδική προθήκη στο Μουσείο. Πρόκειται για έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου, Αντρέι Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη του Έλληνα και συμβόλου για την ορθόδοξη ρωσική τέχνη, που αγιοποιήθηκε το 1988. Η παρουσίασή της προαναγγέλλει δύο εκθέσεις με αντικείμενα από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας (από την οποία και προέρχεται η εικόνα), καθώς και από το Μουσείο Ερμιτάζ, που θα πραγματοποιηθούν στο ΒΧΜ το φθινόπωρο του 2016, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους «Ρωσία- Ελλάδα 2016». Η «Ανάληψη» φιλοτεχνήθηκε από τον θεόπνευστο αγιογράφο για να διακοσμήσει μαζί με άλλες εικόνες Δωδεκαόρτου το τέμπλο του καθεδρικού ναού της Κοίμησης στο Βλαντίμιρ. Από τις πέντε εικόνες που έχουν διασωθεί, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει για τις κλασικές αναλογίες των μορφών, τις σύνθετες και λεπτές φωτοσκιάσεις των προσώπων, την κομψότητα του σχεδίου, τους πλούσιους θεολογικούς συμβολισμούς. Μαζί της, παρουσιάζονται πέντε εκκλησιαστικά σκεύη και τετραευάγγελα του 18ου αι., αφιερώματα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας στην ελληνική κοινότητα του Λιβόρνο.

• Ως τον Σεπτέμβριο θα διαρκέσει και η περιοδική έκθεση «Ιερά Γεωγραφία. Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων (17ος- 19ος αι.)», που φιλοξενείται στο ΒΧΜ. Αναφέρεται στον προσκυνηματισμό, το θρησκευτικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια για να ανθήσει τη νεότερη εποχή με την ενεργό δράση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των αγιοταφίτικων μετοχίων. Ο επισκέπτης «ταξιδεύει» στους Αγίους Τόπους μέσα από εικονογραφημένα, χειρόγραφα και έντυπα, προσκυνητάρια, δηλαδή τους ταξιδιωτικούς οδηγούς προς τους Ορθόδοξους χριστιανούς με τις πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού. Παράλληλα, η έκθεση παρουσιάζει χαρακτικά που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφηση των προσκυνηταρίων του 18ου αιώνα, την περιοδεία- προσκύνημα το 1905 του Γεωργίου Λαμπάκη, ιδρυτικού μέλους της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ) και εφόρου του Μουσείου της, καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο της Ισραηλινής φωτογράφου Dafna Tal.

• Για τη Villa Ilissia, που ως κέντρο ενός πολιτιστικού πάρκου στην καρδιά της πόλης δημιουργεί, μαζί με την καταπληκτική αυλή και τον κήπο με τα τριαντάφυλλα, μια πραγματική όαση.

Info: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Τηλ.: 213 213 9500. Ημέρες και ώρες λειτουργίες: Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-20:00. Εισιτήρια: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 4 ευρώ (μειωμένη), δωρεάν κάτω των 18 ετών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα