Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Συντάξεις σε 18 ημέρες από την αίτηση; Δεν είναι ο Μπολτ, είναι ο… ΕΦΚΑ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Απονομή συντάξεων… εξπρές υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας
– Για τρεις μήνες από την αίτηση έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου
– Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και “κατέβασε” το όριο στις 18 ημέρες!
– Δέσμευση ότι μέσα στο 2017 θα χορηγηθούν όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν
– Όλα όσα είπαν για τον ΕΦΚΑ που έρχεται για να τα… αλλάξει όλα

Οι δεσμεύσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων ανελήφθησαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το νέο υπερταμείο, τον ΕΦΚΑ μαζί με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά και τον διοικητή ΕΦΚΑ, Αθανάσιο Μπακαλέξη.

Επιπλέον, η υπουργός κήρυξε …πόλεμο στη “μαύρη” εργασία η οποία πολλές φορές κρύβεται πίσω από τις ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως είπε.

Πιο συγκεκριμένα η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης».

Όλα πιο απλά

Αναφερόμενη στον ΕΦΚΑ η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η λειτουργία του «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθειά μας να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Δύσκολη προσπάθεια, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά πολιτικών επιλογών με βαθιές ρίζες, που υποθήκευσαν το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μία μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, γιατί δεν είμαστε αντιμέτωποι απλά με τη βαριά σκιά του παρελθόντος, αλλά και με την πραγματικότητα της κρίσης και τις επιδιώξεις όλων όσοι βλέπουν στην κοινωνική ασφάλιση άλλο ένα πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας και όχι ένα καθολικό κοινωνικό δικαίωμα».

«Προχωρήσαμε στη δημιουργία του ΕΦΚΑ και μίας νέας αρχιτεκτονικής για την κοινωνική ασφάλιση, με πρώτο στόχο να διασφαλίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ενός συστήματος που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών» διευκρίνισε.

Σημείωσε δε, ότι «η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στην πράξη περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους Ταμείων κάτω από οργανισμούς- “ομπρέλες”». Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η συνολική διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα σταματήσουν τα φαινόμενα όπου πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν από κάποιο απομακρυσμένο νησί στον Πειραιά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Πληγές και… φάρμακο

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας είπε, ότι η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία παροξύνθηκε μέσα στην κρίση, χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Ακριβώς, γι’ αυτόν το λόγο, η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μία μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι όσοι χαρακτηρίζουν εμμονή και ιδεοληψία την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην αλλάξει μία από τις βασικές μεταβλητές για τη δημιουργία των αδυναμιών της κοινωνικής ασφάλισης.

Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Στην ασφάλιση τα πρόστιμα

«Σε αυτήν την κατεύθυνση»- τόνισε -«θα κινηθεί συνολικά η προσπάθεια αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Πλέον, τα λεφτά των προστίμων που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα κατευθύνονται προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, είναι ακόμη ένα σημαντικό πεδίο που σχετίζεται με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Τα μικρά, αλλά σταθερά βήματα που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να μας επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αποτελούν μία πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία γύρω από αυτό το ζήτημα. Φαίνονται οι δυνατότητες που διαμορφώνονται για ακόμα πιο τολμηρά βήματα στη συγκεκριμένη μάχη» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ είπε, ότι τις επόμενες ημέρες, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» συνολικά για το 2016, στα οποία αποτυπώνεται αυτή η τάση, αφού, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων των τελευταίων 15 ετών.

Τέλος, η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, ανακοίνωσε ότι το σύστημα πλέον θα δέχεται και μερική καταβολή των εισφορών. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, εισπράττονται έσοδα και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις , επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό και ότι στο συνολικό.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε