- Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τελευταίοι 2 από τους 8 τούρκους αξιωματικούς αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών - Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασισθεί να εκδοθούν οι 3 από τους άλλους 6 - Εισαγγελέας: «Εσείς δεν είστε διπλωμάτες, και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας» - «Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι, δεν είναι περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» - Τι είπαν στο δικαστήριο οι δυο τούρκοι αξιωματικοί
Ανατροπή στην ανατροπή για τους τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας και την Τουρκία κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε πριν από λίγο οι τελευταίοι 2 να μην εκδοθούν στην χώρα τους. Και όχι μόνο αυτό η τοποθέτηση του εισαγγελέα αναμένεται να συζητηθεί γιατί ήταν η πιο παθιασμένη τοποθέτηση που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Έτσι λοιπόν, την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των δύο Τούρκων αξιωματικών που έφθασαν στην Ελλάδα το βράδυ της 15ης Ιουλίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών. Πρόκειται για τους τελευταίους δυο απο τους οκτώ συνολικά αξιωματικούς που έφθασαν στην Ελλάδα και το αίτημα έκδοσης του εξετάστηκε σήμερα. Το Συμβούλιο Εφετών εκτός απο την απόρριψη έκδοσης του αιτήματος, αποφάσισε και να άρει την κράτηση των δυο αξιωματικών. Για τους άλλους έξι αξιωματικούς τις προηγούμενες ημέρες αποφασίστηκε, για τους τρεις να εκδοθούν και για τους άλλους τρεις να μην εκδοθούν. Το ζήτημα ωστόσο θα κριθεί εκ νέου απο τον Άρειο Πάγο.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης, πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των δύο Τούρκων αξιωματικών, κάτι που τελικά υιοθετήθηκε απο το Δικαστηριο, κάνοντας επίκληση και στο συναίσθημα των δικαστών αλλά και ιστορικές αναδρομές σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο κ. Βούλγαρης είπε ότι έχει γίνει γνωστό τους τελευταίους μήνες μετά και τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και διεθνών οργανώσεων ότι η έκδοση των εκζητουμένων θα σημάνει τον απάνθρωπο βασανισμό τους, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
“Από αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Δε φοβήθηκαν τίποτα στη δίκη του Κολοκοτρώνη, στη δίκη του Λαμπράκη(…) Εχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας”, είπε.
Σε μια ξεκάθαρη επίκληση στο συναίσθημα και το σθένος των δικαστών ο κ. Βουλγαρης τους ζήτησε να μην κρίνουν ως διπλωμάτες.“Μα θα μου πείτε τι θα γίνει με τις διεθνείς σχέσεις; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι, δεν είναι περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλη Πασά που ακριωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.”
Ο κ. Βούλγαρης μίλησε για “την Ελλάδα που έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία κι ηταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την έννοια ασύλου” και επικαλεστηκε τη σημερινή θέση του (υπηρετεί στο Τμήμα Εκδοσεων της Εισαγγελιας Εφετών ) για να υποβάλει καταιγιστικά ερωτήματα στους δικαστές του Συμβουλίου.
“Αν έχουν διαπράξει αδικήματα, να τους εκδώσουμε, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Αλλά να τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Μια χώρα που διδάσκει τη δημοκρατία της; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει χιλιάδες δικαστές κι προσλάβει άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.; Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαικό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;”
Ο κ. Βούλγαρης αναφέρθηκε σε αποφάσεις βρετανικών και γερμανικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν εκζητούμενο της Ελλάδας γιατί οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά μικρά και υπεραριθμα. “Σκεφτείτε με ευαισθησία. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή για τα βασανιστήρια στην Τουρκία; “, συνέκρινε ο εισαγγελέας.
Οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί ενώπιον του Δικαστήριου ζήτησαν την μη έκδοση τους στην πατρίδα τους επικαλούμενοι πως δεν θα υπάρχει δίκαιη εκδίκαση της υπόθεσή τους.“Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στον Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη, δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες”, ανέφερε ο Φιραντ Μεσούντ.
Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;
– Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.
Από την πλευρά του ο Ουγκουρ Οκαν τόνισε: «Είμαστε αθώοι. Φοβαμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας».
Στο μεταξύ οι δικηγόροι των δύο Τούρκων αξιωματικών προσκόμισαν στο Δικαστηρίο σειρά εγγράφων με δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Την ίδια στιγμή, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αντώνης Λιόγας άσκησε έφεση και για τις πράξεις εκείνες που αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών να μην εκδοθούν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί που η απόφαση για αυτούς εκδόθηκε την Τρίτη. Αγνωστο προς το παρόν αν έφεση θα ασκηθεί και μετά τη σημερινή απόφαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.