Ελλάδα

Δεν κατάφεραν να μαζέψουν υπογραφές για την εκλογή ΠτΔ – Μόνο 8 υπέγραψαν!

- Κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο ανεξάρτητων και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή του ΠτΔ
- Στο κενό η προσπάθεια αφού τελικά υπέγραψαν μόλις οκτώ
- Τρεις εξ αυτών βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς
- "Μέσα" και ο Τατσόπουλος!
- Διαβάστε όλο το κείμενο των βουλευτών και δείτε το επίσημο έγγραφο

Με τις υπογραφές συνολικά οκτώ βουλευτών, πέντε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές και τρεις από τη ΔΗΜΑΡ κατατέθηκε και επίσημα στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη το κείμενο- πλατφόρμα που τονίζει την ανάγκη εθνικής συμφωνίας σε τέσσερα καίρια πολιτικά ζητήματα:

Την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, καθώς και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εκλογές μέσα στο 2015.

Αναλυτικά οι βουλευτές που το υπέγραψαν είναι οι Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης από την ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Πέτρος Τατσόπουλος.

Αναλυτικά το κείμενο των οκτώ βουλευτών

“Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς παράλληλα να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:

α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, δεν ανατρέπεται το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας,

β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου,

γ) τη συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν και επιζητούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και παράλληλα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιδιωχθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με όρους που θα το καθιστούν βιώσιμο, χωρίς την περαιτέρω δοκιμασία της κοινωνίας με νέα επώδυνα μέτρα.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, σε μια πολύ κομβική στιγμή για τη χώρα, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Το κείμενο των τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ

Την ίδια ώρα, σχετικό δελτίο τύπου εξέδωσαν ξεχωριστά και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

“H πρόταση των Βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται. Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών.

Η Πρόταση αυτή είναι ενιαία και ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αποδοχή της πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα:
1) να αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα στοιχειώδους συνεννόησης
2) να αποφορτίσει το κακό πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί
3) να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.
4) να μην μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και να υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές (για το πολιτικό σύστημα, τις εξουσίες του προέδρου, την ευθύνη υπουργών, τους πόρους της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ) που είναι απαραίτητες για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα”.

Για έκκληση κάνει λόγο ο Θ. Ψύρρας

«Πρόκειται για ένα πακέτο ενεργειών συναίνεσης. Για μια πρόταση- έκκληση που ελπίζω να εισακουστεί», είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, αναφερόμενος στο κείμενο των οκτώ βουλευτών, που κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής και με το οποίο προτείνουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Ο κ. Ψύρρας, που είναι ένας από τους υπογράφοντες, είπε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι η πρόταση αυτή απευθύνεται σε όλα τα κόμματα, ιδίως τα δύο μεγάλα. Τόνισε δε ότι η αποδοχή της θα δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.

Το… παρασκήνιο

Και όμως υπάρχουν και διαφορετικές αναγνώσεις για την κίνηση βουλευτών που εκδηλώθηκε ξαφνικά χθες το βράδυ στη Βουλή με την οποία ζητούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών για τη αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογές εντός του 2015.

Το κείμενο μοιάζει με εκείνο που υπέγραψαν την Τετάρτη επτά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ (Τσούκαλης, Χατζησωκράτης, Μαργαρίτης κ.α.) με την διαφορά ότι προσδιόριζαν τις εθνικές εκλογές μέχρι τον Μάιο του 2015

Η πρωτοβουλία των βουλευτώ εκδηλώθηκε αφού:
– ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βασίλεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας «Οι αναγκαίες εγγυήσεις (σ.σ…προς την τρόικα) θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

– ο Αντώνης Σαμαράς λίγη ώρα αργότερα έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε ο αντιπρόεδρος του λέγοντας ότι δεν αντιμετωπίζει θέμα εκλογών.

Πολλοί διακρίνουν πλέον ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την πορεία των πραγμάτων τόσο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου-Χαρ. Τρικούπη, όσο και εντός του επιτελείου του πρωθυπουργού που κινείται από την γραμμή «της ρήξη και των εκλογών» μέχρι τον «επώδυνο συμβιβασμό» με την τρόικα.

Το ζήτημα λένε, λοιπόν, πολιτικοί κύκλοι δεν είναι πλέον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, ιδίως στην περίπτωση που η συμφωνία με την τρόικα εξακολουθεί να είναι στον αέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί.

Ορισμένοι μάλιστα αποδίδουν την κίνηση των βουλευτών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δίνει το δικό του αγώνα για να παραμείνει εντός πολιτικού παιχνιδιού, καθώς οι περισσότεροι που υπογράφουν μέχρι στιγμής το κείμενο φλερτάρουν εδώ και καιρό με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, είτε με την μορφή της «ΕΛΙΑΣ», είτε της «Δημοκρατικής Παράταξης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα