Ελλάδα

“Δεν θα αποφύγει ένα μνημόνιο η Πορτογαλία” – Ο οικονομολόγος Δ.Χιόνης αναλύει στο Newsit τις τελευταίες εξελίξεις

Το νέο πάρτι κερδοσκόπων, τα ελληνικά spread που παραμένουν υψηλά, η χρηματοδότηση της κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες. Θα τα καταφέρει τελικά η ελληνική οικονομία;

Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, μίλησε στο Νewsit για όλα τα καυτά ζητήματα της οικονομικής επικαιρότητας.

Για το τι περιμένει η Ελλάδα στη σύνοδο Κορυφής ο κύριος Χιόνης είπε: “Περιμένουμε μια επιβεβαίωση των αποφάσεων οι οποίες είχαν να κάνουν με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και συνδεόνται με τη μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης και την επιμήκυνση από 3 σε 7,5 χρόνια της καταβολής των δόσεων του δανείου το οποίο έχει δώσει τη τρόϊκα. Απο εκεί και πέρα, το σημαντικό που αφορά την ελληνική οικονομία και τη διαχείρηση του χρέους έχει να κάνει με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκου ταμείου διάσωσης. Πρέπει λοιπόν να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό το ταμείο, κάτω απο ποιους όρους και εάν θα επεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Αυτά κατά πάσα πιθανότητα δε θα τα δούμε στη σύνοδο, και θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη σύνοδο στα τέλη Ιουνίου, οπου θα υλοποιηθεί και θα εξειδικευτεί η απόφαση για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.

Για τις εξελίξεις στην Πορταγαλία και πως αυτές θα επηρεάσουν τα πράγματα, ο καθηγητής απάντησε: “‘Οπως φαίνεται η Πορτογαλία δε θα αποφύγει τελικά την υπαγωγή σε ενα αντίστοιχο μνημόνιο όπως της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι οτι κάνει ακόμη πιο δυσεύρετους τους πόρους οι οποίοι ειναι απαραίτητοι για την ελληνική οικονομία για την ικανοποίηση του δανειακού προγράμματος. Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να συνάπτει δάνεια με χαμηλό spread, καθώς όλοι οι χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί δε θα ασχολούνται αποκλειστικά με την ελληνική οικονομία αλλά μπαίνει και η Πορτογαλία πλέον μέσα στο κάδρο των χωρών που δεν μπορούν να διαχειριστούν το χρέος τους.

Για τα ελληνικά spread που παραμένουν υψηλά πάνω από τις 935 μονάδες βάσης και για το τι πρεπει να κάνουμε ο κ.Χιόνης τόνισε “Oι αγορές δυσπιστούν. Αυτά που βλέπουμε τώρα να γίνονται συνδέονται με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, όχι με το αξιόχρεο. ‘Οσο λοιπόν δε βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα που θα υποστηρίζουν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τη φερεγγυότητα των δανειακων συμβάσεων οι αγορές δυσπιστούν. Δε βλέπουν ουσιαστικά μέτρα απο την Ευρώπη.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι παρέμβαση στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και η ουσιαστική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και η υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων ή των πορτογαλικών σε λίγο καιρό.

Σχετικά με την ανησυχία και τους φόβους για νέο πάρτι κερδοσκόπων ο καθηγητής είπε “Οπως ειναι οι αγορές αυτή τη στιγμή, ανά πάσα ώρα μπορούμε να μπούμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Οι αγορές είναι έτοιμες να υπεραντιδράσουν σε οποιδήποτε αρνητικό νέο, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και τι κάνουμε στην Ελλάδα αλλά και τι γίνεται στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες όπως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σχετικά με την νέα παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των τραπεζών ο κ.Χιόνης τόνισε “Οι τράπεζες αναμφισβήτητα βρίσκονται στη καρδιά του χρηματοπιστωτικου συστήματος αλλά και της οικονομίας σαν σύνολο. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και σκεπτικισμός αν τελικά οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί τόσο καιρό (στο διάστημα της κρίσης) στο ρόλο που τους έχει αποδόσει η κοινωνία, τους έχει αποδόσει η οικονομία και εάν βοηθούν τελικά την αναπτυξιακή δραστηριότητα. Υπάρχει προβληματισμός για τις εγγυήσεις που δίνονται από το ελληνικό δημόσιο εάν χρησιμοποιούνται  έτσι ώστε να βοηθούν την ελληνική οικονομία. Φοβάμαι πως οι απαντήσεις σε αυτόν τον προβληματισμό είναι περισσότερο αρνητικές παρά θετικές. Ελπίζω πως τα υπόλοιπα 30 δισ που τώρα ανακοινώθηκαν πως θα δοθούν στις τράπεζες είτε με τη μορφή εγγυήσεων είτε με τη μορφή δανείων θα βρουν τις διεξόδους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας που αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο αυτη την εποχή”.

Κλείνοντας τον ρωτήσαμε εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και η απάντησή του είναι ξεκάθαρη “εξαρτάται τι εννοουμε θα τα καταφέρει. Εάν εννοούμε το θέμα της ανάπτυξης γιατί αυτό πιστεύω οτι είναι τελικά το ζητούμενο, εγώ μεσοβραχυπρόθεσμα είμαι πολύ απαισιόδοξος διοτι δε βλέπω να έχει ξεκινήσει μια αναπτυξιακή διαδικασία η οποία θα μπορείσει να υποκαταστήσει και τη μείωση στο δημόσιο τομέα και την απώλεια των θέσεων εργασίας από τις ΔΕΚΟ αλλά και την αποεπένδυση που λαμβάνει αυτή τη στιγμή χώρα στην ελληνική οικονομία. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να αρχίσουμε να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο NewsIt του καθηγητή Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύση Χιόνη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ”άλωση” της Πορτογαλίας από το ”ιππικό” της τρόικας

Μας είπε και αξιόπιστους μας είπε και οτι θα μας βοηθήσει

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα