Site icon NewsIT
15:04 | 15.04.15

Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: Δεν βλέπουμε δόση για την Ελλάδα τον Απρίλιο!

Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: Δεν βλέπουμε δόση για την Ελλάδα τον Απρίλιο!
Newsit Newsroom

- Μη ρεαλιστική η καταβολή βοήθειας στην Ελλάδα τον Απρίλιο, λένε οι Γερμανοί - Προηγήθηκε δημοσίευμα της Die Zeit το οποίο έκανε λόγο για σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας με παραμονή όμως στο ευρώ - Μπαράζ δημοσιευμάτων και σήμερα για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις

Έτσι κοφτά η Γερμανία ξεκόβει από την Ελλάδα ότι μπορεί να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε ότι είναι αδύνατη η καταβολή τμήματος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο.

“Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μα περίπλοκη δiαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
“Αφού έχουμε αυτή τη Συμφωνία σε Επίπεδο Εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ’ αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος”.

Σύμφωνα με το Reuters, τα χρήματα μπορούν να δοθούν μόνο στο σύνολό τους. Επίσης η εκπρόσωπος αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ενώ δεν κάνει σχόλιο για το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit, που θέλει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ.

Κατά την Die Zeit η γερμανική κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά χωρίς Grexit, μια χρεοκοπία με παραμονή στην ευρωζώνη.

“Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρημστοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας”, αναφέρει η “Die Zeit”. “Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία”.

Στο άρθρο προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Το δημοσίευμα γράφει ακόμα:

«Αν αυτό δεν γίνει, το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα “συνδέεται” με την Ευρώπη – μέσω της ενίσχυσης των ροών από τις Βρυξέλλες για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς το δικό της νόμισμα».

Επίσημα πάντως όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων

Αλύπητα χτυπά ο γερμανικός Τύπος την Ελλάδα, με το Spiegel να “κραυγάζει” πως πέντε χρόνια είναι αρκετά και τα υπόλοιπα ΜΜΕ να “βλέπουν” ακόμη ένα ναυάγιο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, που επικαλείται υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι «απλά αδύνατο» να υπάρξει σχετική απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, άρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών οδεύουν σε αποτυχία.

“Το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αποκλειστεί”, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος προς την Süddeutsche Zeitung. “Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στη Ρίγα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κλίμα μεταξύ “απελπισίας και παραίτησης” στις τάξεις της Κομισιόν. Όπως λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εάν ζητούσε κανείς από τους 27 επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν να σηκώσουν το χέρι τους σε περίπτωση που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν στο ευρώ “όλοι θα το έκαναν”. Εάν ρωτούσαμε όμως εάν όντως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει, τότε τα χέρια θα έμεναν κάτω.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα η εφημερίδα κάνει λόγο για «πλήρη στροφή» της Επιτροπής τις τελευταίες μέρες, υπενθυμίζοντας ότι μόλις τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλειε το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών με την Αθήνα και εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση.

Από το δε Εurogroup, σύμφωνα με την Süddeutsche, ακούγεται ότι είναι απλά αδύνατο να βρεθεί ένας καταρτισμένος συνομιλητής στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται, Έλληνες αξιωματούχοι που είχαν αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχασαν τις θέσεις τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι δε διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να προβούν σε δεσμευτικές δηλώσεις, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει ότι στη Ρίγα της Λετονίας δεν πρόκειται να εγκριθεί η δόση. Όπως λέει στη Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την επόμενη δόση. Αντιθέτως θα εξεταστεί μόνον η πρόοδος των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ληφθεί το νωρίτερο στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, o λόγος της καθυστέρησης είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών αλλά και η στασιμότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version