Πιθανό είναι το σενάριο να ξανακλείσουν τα καταστήματα, λόγω των ευξημένων κρουσμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως είναι πρόβλημα το ότι δεν υπάρχει έλεγχος της κινητικότητας, και υποστήριξε πως μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι πια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά. Δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση. Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
click4more: Κορονοϊός: Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Όπως είπε η αυξημένη κινητικότητα οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί» ανέφερε.
Ο κ. Δερμιτζάκης ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριότητων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργεί σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Μεγάλη αύξηση των τεστ δε σημαίνει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων»
Σχετικά με τα τεστ, σημείωσε πως τα περισσότερα τεστ δε σημαίνουν απαραίτητα αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων.
Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε»