Για επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι κάνει λόγο ο γενετιστής Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολιάζοντας την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, στην οποία έχουν προχωρήσει 15 χώρες.
Την ίδια ώρα, οι επιστημόνες σημειώνουν πως οι θρομβώσεις είναι συχνή πάθηση με πολλές αιτιάσεις. Η αμφιβολία πάντως στον γενικό πληθυσμό φαίνεται ότι έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, οι θρομβώσεις είναι ιατρικό πρόβλημα συχνό στον γενικό πληθυσμό. Όσον αφορά το πάγωμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, το οποίο έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας, ο ίδιος έχει ξεκάθαρη θέση. «Η υπόνοια συσχέτισης θρομβώσεων με το συγκεκριμένο εμβόλιο δίνει λάθος εντυπώσεις. Το ότι θα υπάρχουν άτυχες εξελίξεις ενώ ο κόσμος εμβολιάζεται είναι κάτι δεδομένο, όμως πρόκειται για εξελίξεις που θα συνέβαιναν και ανεξαρτήτως εμβολιασμών και έχουν να κάνουν με προσωπικά ζητήματα υγείας. Πρέπει να έχουμε πολύ ισχυρά επιστημονικά στοιχεία στα χέρια μας για να προχωράμε σε αναστολή εμβολιασμών. Μια μόνο ημέρα παγώματος των εμβολιασμών, ισουδυναμεί με χιλιάδες ανεμβολίαστους πολίτες σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Η δυσπιστία που δημιουργείται στο κοινό είναι μια επικίνδυνη τακτική και δημιουργεί κακό κλίμα για τον εμβολιασμό συνολικά».
Ο ίδιος, δεν αποκλείει εντελώς να υπάρξει τελικά κάποια συσχέτιση ανάμεσα σε αυτό το πρόβλημα υγείας και το εν λόγω εμβόλιο. Όπως όμως εξηγεί ο ίδιος: Aκόμα και αν βρεθεί συσχέτιση με θρομβώσεις θα είναι κάτι πολύ σπάνιο, θα είναι, ενδεικτικά μιλώντας, της τάξης του 1 προς 200.000. Πιστεύω όμως ότι δεν θα τη δούμε τελικά αυτή τη συσχέτιση. Το σενάριο μιας ελαττωματικής παρτίδας αυτού του εμβολίου μπορεί να έχει μια βάση, να υπήρξε εκεί δηλαδή μια ελειμματική σύσταση, αλλά και αυτό σενάριο παραμένει».
«Πολιτικό παιχνίδι η αναστολή των εμβολιασμών- η Γερμανία σέρνει τον χορό»
O κος Δερμιτζάκης, διατυπώνει μια σειρά ερωτημάτων στο γιατί το εμβόλιο της Astrazeneca μπαίνει για δεύτερη φορά στο στόχαστρο αρκετών χωρών.
«Σας θυμίζω, ότι στην αρχή των εμβολιασμών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna μαθαίναμε για περιστατικά αναφυλαξίας και αλλεργικών αντιδράσεων. Εκεί μάλιστα, ήταν ξεκάθαρο ότι οι αντιδράσεις προέρχονταν από τα δύο παρπάνω εμβόλια. Δεν προχωρήσαμε όμως σε αναστολές. Δεν το συζητήσαμε καν. Και δεν το συζητήσαμε γιατί αυτά τα δύο εμβόλια δεν είναι ‘πολωμένα’, δεν βρίσκονται μέσα σε μια ευρύτερη πολιτική έντασης όπως βρίσκεται αυτή τη στιγμή το εμβόλιο της Astrazeneca. Με ανησυχεί το πολιτικό παιχνίδι» σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει:
«Στην απόφαση της αναστολής βλέπω πολιτικά κίνητρα, όταν μάλιστα αυτή η αναστολή έρχεται σε μια στιγμή κόντρας ανάμεσα σε Ε.Ε και την εταιρεία, με αντικείμενο την κατανομή των δόσεων αλλά και τη χρονική τους παράδοση. Μπορεί να έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια τακτική πίεσης προς την εταιρεία και για αλλαγή των διαπραγματεύσεων σε δόσεις και τιμές. Και όλα αυτά, ενώ ο EMA έχει ήδη δώσει μια γνωμοδότηση η οποία δε συσχετίζει τις θρομβώσεις με αυτό το εμβόλιο».
O κος Δερμιτζάκης στέκεται ακόμα στο γεγονός πως ήταν η Γερμανία που πυροδότησε μεγάλο μέρος των εξελίξεων σε αυτό το ντόμινο παγώματος των εμβολιασμών, όταν μάλιστα το πρωί της ίδια ημέρας, είχε ανακοινώσει ότι προχωρά κανονικά τους εμβολιασμούς με το Astrazeneca. «Μια χώρα με τέτοια επιρροή θα έπρεπε να πει δύο λόγια παραπάνω για την απόφαση αναστολής εμβολιασμών με το Astrazeneca» λέει ο κος Δερμιτζάκης και προσθέτει: « να πει δηλαδή: ‘αναστέλλουμε γιατί βρήκαμε αυτά τα στοιχεία, γιατί η πιθανότητα θρομβώσεων στον γενικό πληθυσμό είναι τόση μετά από τόσες ημέρες κοκ’. Αυτά τα στοιχεία έπρεπε να δοθούν δημοσίως».
«Θα ανοίξουμε την πόρτα στο Sputnik V χωρίς επαρκή στοιχεία στα χέρια μας;»
Τέλος, ο κος Δερμιτζάκης τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο αρχίζει να «ισχυροποιεί» την πιθανότητα του να βρει την δίοδο για την Ευρωπαική Ένωση. Ένα παράδειγμα, η συμφωνία Ρωσίας και Κύπρου για την αγορά του ρωσικού εμβολίου.
Ο καθηγητής αναρωτιέται πως η Ε.Ε θα ανοίξει την πόρτα σε ένα ακριβώς ίδιας λογικής και κατασκευής εμβόλιο με το Astrazeneca, χωρίς όμως να έχει στα χέρια της δεδομένα από το crash test αυτού του εμβολιασμού με το Sputnik V, την ίδια στιγμή που στην Βρετανία το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε εκατομμύρια πολίτες. «Δεν ακουγόνται λογικά από επιστημονικής άποψης όλα τα παραπάνω» καταλήγει ο κος Δερμιτζάκης.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου