Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η πιο διάσημη υπηρέτρια του ελληνικού κινηματογράφου, ο γάμος μίας μέρας και η Αλίκη

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η πιο διάσημη υπηρέτρια του ελληνικού κινηματογράφου, ο γάμος μίας μέρας και η Αλίκη
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

«Φουφούκα» τη φώναζε η Άννα Καλουτά, ψιψίνα η αγαπημένη της φίλη, Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο λόγος για τη γνωστή ηθοποιό, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία πέθανε σήμερα 07.06.2024 σε ηλικία 91 ετών.

Την αγαπημένη ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, τη συναντήσαμε κυρίως σε δεύτερους ρόλους, παίζοντας συνήθως τη «χωριάτα» και την αγράμματη οικιακή βοηθό.

Ένα πλατύ χαμόγελο και μερικές ακαταλαβίστικες φράσεις λειτούργησαν εξαιρετικά για να γίνει μια εξαιρετική θεατρίνα που γνώρισε μεγάλη απήχηση και αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό.

«Εγώ ήμουν ευχαριστημένη με τον ρόλο της υπηρέτριας. Όταν έβλεπα στο σενάριο υπηρέτρια πήδαγα από την χαρά μου. Όλα τα σενάρια είχαν δύο ρόλους μέσα, την σέξι και την υπηρέτρια. Θέλανε να με βάλουν να κάνουν σεξουαλικούς ρόλους. Εγώ; Έλεγα. Ο πατέρας μου με προόριζε για δικηγόρο» έχει πει σε συνέντευξή της.

Διακρίθηκε για τον εξαίρετο χαρακτήρα της και άφησε εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε στη Μεσσήνη και σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.

Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1959, εμφανίστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη στην τραγωδία «Ηλέκτρα».

Συνέχισε να παίζει στο θέατρο, σε έργα πρόζας, αλλά και σε επιθεωρήσεις.

Οι γλωσσικές της ατάκες και η ιδιαίτερη προφορά της έγιναν σήμα κατατεθέν της και προσέφεραν ατελείωτες στιγμές γέλιου στους θεατές.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1961 στην πολεμική ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο Ξένος της Νύχτας». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου.

Η Στυλιανοπούλου ερμήνευσε και ρόλους λαϊκών κοριτσιών, συνήθως κωμικούς και σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά πάντοτε με μια φυσικότητα που κέρδισαν την εκτίμηση τόσο του κοινού όσο και των κριτικών.

Έπαιξε, δίπλα σε ιερά τέρατα του ελληνικού κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπως λέει η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο.

Το 1968 ήταν «έτος Στυλιανοπούλου» όπως είχε πει η ίδια, καθώς είχε παίξει σε 80 ταινίες.

Έχει παραδεχτεί ότι δεν ζήλεψε ποτέ κανένα ρόλο.

Από το 1973 υπήρξε κατά περιόδους θιασάρχης στο θέατρο «Αυλαία» στον Πειραιά.

Η Στυλιανοπούλου άφησε πίσω της μια πλούσια παρακαταθήκη από ρόλους που έμειναν χαραγμένοι στη μνήμη του ελληνικού κοινού.

«Μην ερωτεύεσαι το Σαββάτο», «Τα δίδυμα». «Εισπράκτωρ 007», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Πατέρα κάτσε φρόνημα», «Ο γεροντοκόρος», «Η χαρτορίχτρα», «Δημήτρη μου Δημήτρη μου»., «Αχ αυτή η γυναίκα μου», «Το κορίτσι του λούνα παρκ», «Ο τρελός τα ‘χει 400», «Η ταξιτζού», «Η προεδρίνα», «Απ’ τα αλώνια στα σαλόνια» και πολλές άλλες. 

Στην τηλεόραση την είδαμε στην Βασίλισσα Αμαλία, στο Λούνα Πάρκ, στα Χρυσά Κορίτσια, στις 7 Θανάσιμες Πεθερές και αλλού.

«Δεν έβγαλα χρήματα, όταν βγήκαν τα κασέ δεν ήμουν πρωταγωνίστρια. Την εποχή που μεσουρανούσαμε δεν είχα ούτε φορέματα» είχε παραδεχτεί.

Η χαμογελαστή ηθοποιός που στις ελληνικές ταινίες είχε «παντρευτεί» το σφουγγαρόπανο, είχε εξομολογηθεί ότι στην προσωπική της ζωή δεν είχε μυαλό και οι επιλογές της δεν ήταν καλές ενώ μετάνιωσε που δεν απέκτησε ένα παιδί:

«Έκανα ένα γάμο που διήρκησε μία μέρα. Δεν τον ξεπέρασα γιατί αλλιώς θα είχα παντρευτεί. Είχα επιτυχίες, θα ήθελα να είχα ένα παιδάκι. Το μαράζι μου είναι αυτό, το φαρμάκι μου».

Η φιλία με την Αλίκη

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου είχε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για τη στενή φιλία που διατηρούσε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη:

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με φώναζε ψιψίνα, έτσι της ήρθε με μια μέρα πάνω στη σκηνή. Άκουσα εγώ την τελευταία της λέξη. Μου είπε “Ψιψίνα, θέλω να πάω στον Θεολόγο”».

Το 2012 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο «Ηθοποιός αμέσου δράσεως» (εκδόσεις Τετράγωνο). Την περίοδο 2013-2014 πρωταγωνίστησε στο έργο «Οίκος Ευγηρίας» στο θέατρο Ορφέας.

Τον τελευταίο καιρό η Δέσποινα Στυλιανοπούλου αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η ανιψιά της, Αννα Στυλιανοπούλου.

Ανά καιρούς σε συνεντεύξεις της είχε ερωτηθεί για το εάν φοβάται τον θάνατο:

«Όχι, δεν τον φοβάμαι. Είναι μια διαδικασία που θα έρθει για όλους μας. Ό,τι ζει, πεθαίνει» είχε πει σε συνέντευξή της.

Όσο για την τελευταία της επιθυμία, κι αυτή είχε να κάνει με το κοινό που την λάτρεψε και θα συνεχίσει να τη λατρεύει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

«Θέλω να με αποχαιρετήσει το κοινό πριν… φύγω» είχε πει. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις