Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Διαγνωστικά κέντρα: Απειλούν με κινητοποιήσεις για τις υποχρεωτικές επιστροφές

Ιαπωνία

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την επ’αόριστον απεργία των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων με αίτημα -μεταξύ άλλων- την κατάργηση ή μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Πρόκειται για ένα μνημονιακό μέτρο που -όπως λένε οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί- “στραγγαλίζει” τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε “λουκέτο”. Τρία χρόνια μετά την απεργία, το αίτημα παραμένει…

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συνεδρίασε την Πέμπτη 24/3/2022 ανακοίνωσε πως θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, εφόσον αξιολογηθούν οι προτάσεις που αναμένονται από το Υπουργείου Υγείας και εάν αυτές δεν ικανοποιούν τα αιτήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι κλινινοεργαστηριακοί γιατροί δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης στις υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και claw back) που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχεδόν το 40% των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούν στα εργαστήριά τους, επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ. Αίτημα του κλάδου είναι το ποσοστό του rebate και clawback να μην ξεπερνά το 10%.

Η τηλεδιάσκεψη με τον Θάνο Πλεύρη

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας την Παρασκευή (18/3) στον οποίο οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί εξέθεσαν την κατάσταση και την πίεση που όπως λένε, υφίστανται τα τελευταία 11 χρόνια τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία από τις συνεχείς περικοπές που προκύπτουν από τα ποσά του rebate και claw back.

Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν το clawback και ειδικά εάν αυτό ξεπερνάει το 10% από τη μία και από την άλλη ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν εκ των προτέρων τα ποσά που θα καταβάλλουν από τη στιγμή δε, που τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται.

«Παράλληλα ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας η αναστολή της προκράτησης του clawback του 2022 έως ότου συμφωνηθεί το ύψος του, όπως επίσης και «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw back», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αποφάσισαν να παραμείνουν σε αναμονή για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας έως τις 15 Απριλίου, καθώς πρόκειται να κοινοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022.
Αφετέρου το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει τρόπους αντιμετώπισης του clawback και ρυθμίσεις, ώστε αυτό να γίνει περισσότερο βιώσιμο για τα εργαστήρια «και με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή του εντός του 2023», όπως καταλήγουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εραιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις