Ελλάδα

Διακόπτονται από σήμερα οι συντάξεις όσων δεν έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ – Τι πρέπει να κάνουν

Άρχισε από σήμερα η διακοπή των συντάξεων, όσων δεν διέθεταν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στους περίπου 1.200.000 συνταξιούχους τους ΙΚΑ, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για αύριο 29 Μαρτίου.

Η εφαρμογή του μέτρου για τους συνταξιούχους του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή των συντάξεων την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου.

Συνολικά αναμένεται να διακοπούν 15.882 συντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), είχαν εντοπισθεί να μη διαθέτουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Η σχετική υπουργική απόφαση προέβλεπε την αναστολή των συντάξεων αυτών από τις 29/3/2013, όμως υπήρξαν τροποποιήσεις στον προγραμματισμό πληρωμών των Ταμείων που οφείλονται στον εορτασμό του Πάσχα των χριστιανών καθολικών και την υπολειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αύριο Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα.

Με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου, από τις 29 Απριλίου, αναμένεται να ανασταλεί η σύνταξη για 328.675 συνταξιούχους, που σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δεν διαθέτουν έναν από τους δυο αριθμούς. Οι 176.364 συνταξιούχοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και οι 152.311 ΑΦΜ.

Όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, δεν εισπράξουν σήμερα τη σύνταξή τους, μπορούν από την Παρασκευή 29/3/2013 και μετά, να εισπράξουν αυθημερόν προκαταβολή της σύνταξης από το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, εφ’ όσον προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία είναι:
1. Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.
2. Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας)
Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (www.ika.gr) ειδική εφαρμογή, στην οποία με την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου (ΑΜΑ), θα γνωστοποιείται στον συνταξιούχο ποιο στοιχείο πρέπει να πιστοποιηθεί. Οι συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν πρόβλημα, μπορούν έως την Παρασκευή 5 Απριλίου να έχουν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά και να αποφύγουν την αναστολή της σύνταξης του Μαΐου. Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία και τους ανταποκριτές των οργανισμών.

Σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Τρίτη υπό τον υπουργό Εργασίας για το θέμα, αποφασίστηκε, ώστε το κάθε Ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως τους ασφαλισμένους του που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα, ώστε να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή των συντάξεων.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όσοι έχουν πρόβλημα θα πρέπει να αναμένουν σχετική επιστολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έως τα μέσα Απριλίου οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης. Στην επιστολή, θα αναφέρονται τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι συνταξιούχοι και η υπηρεσία στην οποία θα πρέπει να κατατεθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Δεν θα πάρουν σύνταξη 1.456 άτομα λόγω απογραφής!

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ: Χωρίς “κόψιμο” σύνταξης η “αυτοαπασχόληση” από τα 47 κι όχι από τα 55

Δε θα πάρουν σύνταξη τον Απρίλιο όσοι δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Μειώνονται οι συντάξεις μουσικών και λογοτεχνών – Προκαταβολή σε δημοσίους υπαλλήλους που βγαίνουν στη σύνταξη

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους συναντήθηκε με Ολυμπιονίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
«Φανταστείτε ότι το περπάτημα για περίπου 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 30%, ενώ μπορεί να μειώσει και το στρες κατά 10%» σημείωσε ο Υφυπουργός Υγείας
Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους με Ολυμπιονίκες
Χειροπέδες σε δύο 29χρονους που προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι στον Γέρακα - Τους έπιασαν πάνω στη στέγη
Αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος των δραστών, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε ενώ λίγο πιο κάτω εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή
Περιπολικό
«Ο 26χρονος κατέβηκε από το αμάξι του και γρονθοκόπησε τον ανιψιό μου» λέει ο θείος του 33χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Χαλκιδική
Ο 33χρονος πριν παρασυρθεί από βανάκι και χάσει τη ζωή του, δέχτηκε επίθεση από τον 26χρονο οδηγό ΙΧ, ο οποίος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει πηγαίνοντας τον στο νοσοκομείο
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και φωτογραφία του 33χρονου