Τον ρόλο του συντονισμού ανέλαβε η ομάδα της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα. Με την Ελληνική συμμετοχή και την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας επεκτείνονται ουσιαστικά οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Δορυφορικού Συστήματος της Hellas Sat, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδος στο πεδίο των δορυφορικών επικοινωνιών σε γεωστρατηγικό επίπεδο, ενώ επιλύονται επιμέρους θέματα συντονισμού και παρεμβολών μεταξύ των δορυφορικών δικτύων των τριών χωρών, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων συντονισμού.
Για το Ελληνικό Δημόσιο η διαδικασία του συντονισμού είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται και επεκτείνονται τα δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από την κατοχύρωση των εθνικών μας δικαιωμάτων τροχιάς και φάσματος στη θέση 39 μοίρες ανατολικά. Επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο αξιοποιεί αναμεταδότες στο εν λόγω δορυφορικό δίκτυο.
Οι αποστολές Ελλάδας και Κύπρου συνεργάστηκαν στενά με τη Ρωσική αντιπροσωπεία, ήρθαν σε επαφή με 10 Ρωσικούς οργανισμούς δορυφορικών δικτύων που δραστηριοποιούνται διεθνώς στο χώρο των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, επιλύοντας θέματα συντονισμού και παρεμβολών και επεκτείνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες τους. Στο πλαίσιο της διάσκεψης συμφωνήθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης των Ελληνικών και Κυπριακών εδαφών από τον Διακρατικό Οργανισμό Δορυφορικών Επικοινωνιών INTERSPUTNIK και αντιστοίχως της κάλυψης εδαφών της Ρωσικής επικράτειας από τα δορυφορικά δίκτυα Ελλάδας και Κύπρου, με την αμοιβαία συνεργασία των τριών χωρών.
Ο κ. Μαγκλάρας κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Συντονισμού, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 στους εμβληματικούς χώρους του Radio Frequency Centre στη Μόσχα, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συμφωνίας για τα δορυφορικά δίκτυα και των τριών χωρών. Περαιτέρω, επισήμανε ότι η ανάπτυξη των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος, ενισχύει γεωπολιτικά και οικονομικά τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.