Site icon NewsIT
13:35 | 11.02.21

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας – Ζητούν μέτρα στήριξης

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας – Ζητούν μέτρα στήριξης
Newsit Newsroom

Στους δρόμους βγήκαν οι καλλιτέχνες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για την Τέχνη, ενώ παράλληλα ζητούν να στηριχθεί ο κλάδος που τόσο πολύ έχει χτυπηθεί από την πανδημία.

Αρχικά οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και πλέον κατευθύνονται προς το Σύνταγμα. Με εντολή της Αστυνομίας είναι κλειστός από τις 11 το πρωί ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Οι άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης διαμαρτύρονται για τη μηδενική στήριξη που έχουν την περίοδο της πανδημίας και παράλληλα είναι αντίθετοι στην ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα») που συζητείται στη Βουλή και η οποία, όπως αναφέρουν θα επιφέρει λογοκρισία και διώξεις στον κλάδο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) στο κάλεσμά της σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι «είναι αδιανόητο και υποτιμητικό να εξαναγκάζονται κάθε μήνα να πιέζουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να πράξει ως οφείλει».

Διευκρινίσεις Λιβάνιου για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

Διευκρινίσεις αναφορικά με το άρθρο του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα, δίνει με δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version