Site icon NewsIT

Διάσκεψη στην Αθήνα για τη θαλάσσια στρατηγική της ΕΕ

05.02.2014 | 22:21
Διάσκεψη στην Αθήνα για τη θαλάσσια στρατηγική της ΕΕ

Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη θαλάσσια στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και θα φιλοξενηθεί από την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία) και τέσσερις τρίτες χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις και να ενισχύσουν τις κοινές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο στόχος της στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο είναι η δημιουργία ευημερίας και θέσεων εργασίας, με επίκεντρο τη θαλάσσια και ναυτιλιακή ανάπτυξη, τις μεταφορές, τον βιώσιμο τουρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν και η επίτροπος, αρμόδια για θέματα θαλασσίων υποθέσεων και αλιείας, Μαρία Δαμανάκη μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των ανωτέρω χωρών. Περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι από τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις περιφερειακές ενώσεις, θα συμβάλουν στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της διάσκεψης. Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης θα κηρύξει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Εντός του τρέχοντος έτους, ο επίτροπος περιφερειακής πoλιτικής Γιοχάνες Χαν και η Μ. Δαμανάκη, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες της περιοχής της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους. «Η στρατηγική αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, παρέχοντας τη δυνατότητα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο κ. Χαν.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2012 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει τη στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος πριν από το τέλος του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενιζέλος: Αυτό θα είναι το εξάμηνο εξόδου από το μνημόνιο

Μανιάτης: Ενέργεια και κλιματική αλλαγή στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

“Καθοριστικό το α’ εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version